Sazce klesl do září čistý zisk o 15 pct na 1,17 miliardy Kč

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Největší domácí loterijní společnost Sazka za devět měsíců hospodařila s čistým ziskem 1,17 miliardy korun, což znamenalo více než 15procentní pokles v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Tržby z loterijní a sázkové činnosti naopak meziročně stouply na 5,87 miliardy z 5,69 miliardy korun. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů převzala ČTK z webových stránek Sazky.

Vývoj zisku podle mluvčího Zdeňka Zikmunda ovlivnily vedle lepších výnosů takzvané vratky nesprávně vyměřené daně z přidané hodnoty z loňského prvního čtvrtletí a přecenění emise dluhopisů. Za celý rok Sazka očekávala u hlavních hospodářských ukazatelů stagnaci nebo růst.

Největších tržeb dosahuje Sazka ve středočeském regionu včetně hlavního města Prahy, na severu Čech a na Moravě. Výhru nad milion korun vyplácí Sazka v průměru každý pátý den, výhru vyšší než deset milionů korun pak každé dva týdny, uvedla Sazka na nedávné tiskové konferenci. Sazka nabízí zhruba čtyřicítku sázkových her a loterií a vedle toho prodej vstupenek, dobíjení mobilů nebo platby složenek, faktur a pojištění.

Sazka splácí dluhopisy vydané na financování víceúčelové haly ve Vysočanech, která by se měla přejmenovat na O2 Arenu. Úroková sazba 15leté emise vydané loni v objemu 215 milionů eur, v aktuálním přepočtu přes 5,8 miliardy korun, je devět procent. Sazka loni přešla na dlouhodobější financování. Původní emise dluhopisů z roku 2004 byla desetiletá na 175 milionů eur.

Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící ve sportu a tělesné výchově. Největší Český svaz tělesné výchovy má podíl na základním kapitálu Sazky takřka 68 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK