Za akcie ČEZ investoři poprvé na burze platili 1300 korun

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Na pražské burze dnes investoři poprvé platili za jednu akcii energetické skupiny ČEZ 1300 korun. Rekordně rostoucí ceny elektřiny a rozvojové záměry ČEZ, který se chce stát šestou největší energetickou firmou Evropy, zvedly cenu akcií o dalších 2,44 procenta. Ještě v létě bylo možné akcie ČEZ kupovat i pod 1000 korun, vyplynulo z burzovních výsledků.

Nákupní nálada převládala i u většiny dalších akcií a hlavní index burzy PX si tak připsal třetí růst za sebou, dnes o 0,64 procenta na 1884,6 bodu. Investoři zobchodovali akcie za letos nadprůměrných 4,7 miliardy korun, o zhruba 1,5 miliardy více než ve středu.

Jen akcií ČEZ změnilo majitele za takřka tři miliardy korun. Akcie ČEZ jsou daleko nejobchodovanější dlouhodobě, dnes ale poutaly pozornost i kvůli novým zprávám. Ceny elektřiny na energetických burzách se pohybovaly na nových maximech. ČEZ předložila nabídku do dalšího tendru v cizině - projektu výstavby a provozu dvou bloků rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Cílem ČEZ je stát během čtyř let šestou největší energetickou firmou v Evropě. Nyní je ČEZ na "starém kontinentě" podle tržní kapitalizace i podle počtu zákazníků osmý největší.

Ještě silněji posilovaly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, jež vydělaly 3,02 procenta na 323,8 koruny. Společnost Raiffeisen Centrobank zvýšila cílovou cenu akcií Unipetrolu na 400 korun z předchozí hodnoty 330 korun za kus a ponechala doporučení "kupovat".

Pozornost byla dále kvůli zveřejňování výsledků hospodaření soustředěna na akcie operátora Telefónica O2. Akcie Telefóniky zpevnily o 0,85 procenta na 557 korun. Telefónika již po zavření burzy oznámila, že zvýšila od ledna do září čistý zisk o 10,9 procenta na 7,6 miliardy korun, což bylo v souladu s očekáváním analytiků.

O část zisků z posledních dnů naopak přišly po poklesu o 1,74 procenta na 2036 korun akcie mediální skupiny CME. Ztrácely i finanční emise. Například akcie Komerční banky si pohoršily o 0,89 procenta na 4242 korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,665 miliardy Kč

- dluhopisy 1,948 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 6,7 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK