Koruna posílila na nové rekordy 27,04 Kč/EUR a 18,86 Kč/USD

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Česká koruna dnes po necelém týdnu překonala své rekordy proti euru i dolaru. Během odpoledne koruna posílila až na 27,04 Kč/EUR a 18,86 Kč/USD. Den zakončila blízko svých nových rekordů na 27,06 koruny za euro a 18,93 Kč/USD. Koruna posílila díky dobrému vývoji v regionu a oslabování dolaru, vyplývá z informací serveru Patria Online a agentury Reuters.

"Korunu strhl pozitivní vývoj v regionu, kterému pomohl slábnoucí dolar a zisky turecké liry. Domácí zprávy, tedy sazby ČNB, neměly na korunu znatelný vliv," uvedl k dnešnímu obchodování analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Dolar na světových trzích oslabil po dnes zveřejněných datech z americké ekonomiky. "Právě kvůli novým datům se dolar přiblížil na dosah své nejslabší hodnoty k euru. K večeru pak mírně koriguje na 1,4310 USD/EUR," doplnil Vlk.

Posilování koruny v posledních týdnech bylo podle analytiků zřejmě i jedním z hlavních důvodů, proč dnes centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Guvernér ČNB Zdeněk Tůma dnes vývoj kurzu koruny k euru také označil za jedno z rizik dnes zveřejněné prognózy ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK