Teplý: Dodavatel 40 procent mléka vypověděl Madetě smlouvu

25.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Největšímu tuzemskému zpracovateli mléka, jihočeské Madetě, vypověděl smlouvu dodavatel asi 40 procent suroviny - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih. Řekl to šéf a majitel Madety Milan Teplý s tím, že producenti mléka požadují vyšší cenu, přestože prý dostali nejvyšší nabídku v republice. O velkou část suroviny by firma mohla přijít od konce března příštího roku, což by mohlo znamenat propouštění. Místopředseda družstva Zdeněk Houška na otázku k výpovědi smlouvy řekl pouze, že "je to v řešení."

Také Teplý potvrdil, že se bude dál jednat. Za září podle něj Madeta platila dodavatelům mléka zhruba 8,7 koruny za litr, za říjen již nabídla 9,5 koruny. Zástupci družstva Jih ale prý žádali o 40 haléřů méně než je v německém Chamu, kde se podle Teplého platí nejvíc v Evropě - 10,5 až 10,6 koruny za litr mléka.

"My jsme řekli, že chceme jednat, ale nemůžeme skokově navyšovat cenu takhle do astronomických výší. Nabídli jsme nejvyšší cenu v republice 9,5 koruny jako minimum za měsíc říjen. Přesto tady byla dána výpověď," řekl Teplý. V krajním případě je podle něj Madeta rozhodnuta uzavřít dva ze svých osmi závodů a propustit asi 180 lidí.

Houška řekl, že družstvo jedná s Madetou o ceně, která by se měla podle farmářů dál zvyšovat. Průměrná cena za září byla prý v ČR na úrovni kolem 8,48 koruny za litr a Madeta dávala o 20 haléřů navíc. "Myslíme si, že by tam k tomu měla další minimálně koruna přibýt," uvedl Houška s tím, že v Německu čeští zemědělci dostávají 10,35 koruny za litr.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih dodává podle Houšky Madetě asi 600.000 litrů mléka denně. Celkově firma zpracovává asi 1,5 milionu litrů denně.

Ceny mléka táhne podle mlékařů vzhůru převis poptávky na mezinárodním trhu. Spotřeba mléka roste prý například v Číně a Indii. Mlékárenské produkty zdražují i na pultech českých obchodů.

Máslo v posledních týdnech v tuzemsku podražilo natolik, že to některé spotřebitele odrazuje od jeho koupě a raději sáhnou po margarínech. Jejich prodej stoupl zhruba o desetinu. Čtvrt kilogramu másla stálo v minulém týdnu podle statistiky na pultech obchodů zhruba 34 korun, zatímco v červnu to bylo o 30 procent méně. Podle odborníků lze ale čekat i vzestup cen margarínů, a to kvůli zdražení olejů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK