Americké akcie ve čtvrtek oslabily, znovu klesá i dolar

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek snižovaly a největší vliv na jejich pokles měly obavy z dalšího propadu zisků předních firem. Vliv ale měla i statistika, která naznačila, že situace na trhu bydlení se zatím nelepší. Na devizovém trhu dál oslabuje dolar, který je blízko minima k euru.

Dow Jonesův index klesl o 3,33 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 13.671,92 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,10 procenta na 1514,40 bodu, zdaleka největší ztráty ale utrpěl index Nasdaq Composite. Odepsal si 0,86 procenta na 2750,86 bodu.

Na trhu Nasdaq se obchoduje hodně technologických titulů a firem, které jsou ve fázi růstu. Trh tedy často ovlivní několik významných podniků, jejichž hospodářské výsledky nejsou v souladu s představami investorů. Ve čtvrtek to byl případ společnosti Comcast.

Pokles hlavního indexu newyorské burzy měly na svědomí hlavně finanční tituly, které stále pociťují negativní dopady šokující ztráty banky Merrill Lynch. Investory ale zklamal i výrobce motorů Cummins, jehož akcie na výsledky hospodaření zareagovaly propadem o 16 procent.

"Stále jsou zde obavy z vývoje v rizikovém sektoru hypoték a pak výsledky hospodaření, které vždy nenaplňují očekávání. To má vliv na chování investorů," shrnul situaci na trhu portfolio manažer společnosti Swarthmore Group Kurt Brunner. Vedle ztrát v bance Merrill Lynch na trh působily také spekulace, že k odpisům se chystá pojišťovna AIG.

Merrill Lynch měl ve třetím čtvrtletí největší ztrátu v historii, prodělal 2,3 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve měl třímiliardový zisk. Největším šokem bylo sdělení, že banka odepíše ztrátové investice za 8,4 miliardy dolarů. Z toho 7,9 miliardy dolarů připadá na rizikové investice v hypotečním sektoru.

Na devizovém trhu se dál snižoval kurz dolaru, který je v blízkosti historického minima k euru. Na trhu převládají názory, že centrální banka v USA znovu přistoupí ke snížení úrokových sazeb, a to zřejmě už příští týden či na další schůzce měnového výboru. Základní sazba v USA je od září na 4,75 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4318 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4256 USD, kde byl ve středu. K japonskému jenu klesl na 114,03 ze 114,23 JPY, zatímco euro k jenu zpevnilo na 163,29 z předchozího kurzu 162,87 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK