Microsoft zvýšil zisk o 23 procent na 4,3 miliardy dolarů

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 26. října (ČTK) - Americká softwarová společnost Microsoft vytvořila v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku čistý zisk 4,29 miliardy dolarů (asi 81,3 miliardy Kč). Proti stejnému období minulého roku je to nárůst o 23 procent a výsledek je lepší než nejoptimističtější odhady analytiků. Tržby vzrostly o 27 procent na 13,76 miliardy dolarů.

"Zdá se, že jedou plnou parou vpřed. Windows i Office měly růst nad 20 procent a právě tyto segmenty jsou pro ně nejdůležitější," podotkl analytik společnosti Morningstar Toan Tran. Akcie Microsoftu na výsledky zareagovaly mohutným růstem, který činil asi 11 procent. Za poslední měsíc přitom akcie mají asi desetiprocentní zisk a jsou nejvýše od roku 2001.

Nárůst hodnoty akcií zvýšil tržní kapitalizaci firmy asi o 30 miliard dolarů. Majetek druhého nejbohatšího člověka planety, spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese, se tak rázem zvýšil zhruba o tři miliardy dolarů. Gates je největším akcionářem firmy.

Zisk na jednu akcii vystoupil na 45 centů z loňských 35 USc. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že tržby vystoupí pouze na 12,54 miliardy dolarů, u zisku na akcii očekávali maximálně 40 centů. První fiskální čtvrtletí firmě skončilo 30. září.

Microsoft navíc zvýšil celoroční odhad tržeb z prodeje operačního systému Windows a další přínos očekává z prodeje hry Halo 3. Zdaleka nejvíce se na tržbách podílí operační systém Windows, jehož poslední verze Vista se prodává už téměř rok. Windows generují téměř 80 centů zisku z každého dolaru, který firma získá na tržbách.

"Konečně se dostavil i růst prodeje Windows Vista," podotkla k výsledkům hospodaření analytička společnosti Fort Pitt Capital Group Kim Caugheyová. Podobně hra Halo 3 jen za první týden prodeje Microsoftu přinesla více než 300 milionů dolarů.

Zhruba před rokem stál šéf společnosti Steve Ballmer před analytiky a tvrdil, že Microsoft zůstává růstový podnikem, i když mnozí tomu nevěřili. Ballmer to říkal v době, kdy firma musela kvůli nevyřešeným problémům odložit začátek prodeje Visty, kvůli čemuž kurz akcií klesl na 24 dolarů. Nyní je nad 35 dolary.

Zhruba po roce je podle agentury Reuters možné říci, že Ballmer mluvil pravdu. Firmě se daří zvyšovat prodej základního a nejvýznamnějšího produktu, a navíc má čas na rozvoj nových partnerských podniků. Investoři od nich očekávají důraz na on-line reklamu a videohry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK