Japonské akcie zpevnily, zájem byl hlavně o blue chips

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. října (ČTK) - Obchodování na japonském akciovém trhu se v pátek neslo ve znamení růstu a hlavní index uzavřel blízko nejvyšší denní hodnoty. Největší zájem byl o blue chips, tedy největší a nejkvalitnější emise. Na devizovém trhu pokračuje dolar vůči euru v poklesu do blízkosti nejnižších hodnot v historii.

Index Nikkei 225 si připsal 221,46 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,36 procenta na hodnotě 16.505,63 bodu. Širší index Topix vzrostl dokonce o 1,7 procenta a uzavřel na 1573,98 bodu.

Investoři měli značný zájem o akcie firem, které výrazně zvýšily zisky, což byl například elektrotechnický koncern Sony. Za růstem kurzů ale do značné míry stály spekulativní transakce, při nichž investoři ruší sázky na pokles cen. Trh podle analytiků tudíž postrádal jednoznačné důvody k růstu, byť výrazně zpevnil.

Na devizovém trhu se znovu snížil kurz dolaru, který se tak ocitl blízko historicky nejnižších hodnot vůči jednotné evropské měně. Na americkou měnu negativně působní předpoklady, že americká centrální banka příští týden opět sáhne ke snížení úrokových sazeb. To by znamenalo pro dolar další tlak na pokles.

Základní úrok v USA je nyní na 4,75 procenta, kam ho centrální banka snížila v září. Spojené státy se potýkají s krizí na trhu bydlení, která se projevila i na úvěrových trzích ve světě.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4332 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4263 USD, kde byl ve čtvrtek. K japonskému jenu ale nepatrně zpevnil na 114,30 ze 113,98 JPY a rovněž euro k jenu vzrostlo na 163,84 z předchozího kurzu 162,57 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK