Stávka německých strojvůdců skončila

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 26. října (zpravodaj ČTK) - Němečtí strojvůdci dnes v O8:00 SELČ ukončili třicetihodinovou stávku za zlepšení platových podmínek na regionálních tratích. Železniční doprava se však z akce bude vzpamatovávat až do odpoledne, v nejvíce zasažených oblastech na východě Německa do večera. Lidé musí nadále počítat s citelným zpožděním vlaků, nebo částečně i s jejich výpadky, hlásilo dnes ráno berlínské Inforádio. Až do příštího úterý strojvůdci stávkovat nehodlají.

Stejně jako ve čtvrtek odnesli protest strojvůdců nejvíce lidé dojíždějící vlaky do práce, a to hlavně na východě Německa. Mnoho Němců muselo už druhý den po sobě zvolit cestu do práce autobusem nebo autem a kvůli zácpám na silnicích mnoho z nich přijelo pozdě. Celkově během stávky na svou trasu nevyjela zhruba polovina vlaků.

Odborový svaz německých strojvůdců GDL tvrdí, že podíl jejich členů na stávce byl i dnes velmi vysoký, konkrétní číslo však chce uvést později.

Němečtí strojvůdci chtějí svého zaměstnavatele, drážní společnost Deutsche Bahn, donutit, aby jim nabídl zvláštní tarifní smlouvu, nezávislou na dohodách s ostatními železničními odbory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK