Volkswagen zvýšil provozní zisk o 47 procent na 4,28 miliardy eur

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. října (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen vytvořila za prvních devět měsíců letošního roku provozní zisk 4,28 miliardy eur (asi 116 miliard Kč). To je meziroční nárůst o 47 procent. Tržby se zvýšily o 5,1 procenta na 80,96 miliardy eur. Volkswagen vlastní českou automobilku Škoda Auto.

Výsledek za období leden až září překonal průměrné odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Ti očekávali, že provozní zisk vystoupí pouze na 4,12 miliardy eur.

Za růstem zisku i dalších klíčových ukazatelů stojí hlavně zlepšení situace v hlavní divizi Volkswagenu. Čtvrté největší automobilce na světě ale pomohlo i snížení počtu pracovních míst, k němuž management sáhnul v loňském roce.

Volkswagen potvrdil, že už letos splní cíl, který si dal původně na příští rok. Cíl předpokládá, že firma dosáhne zisku před zdaněním minimálně 5,1 miliardy eur. Silného růstu prý dosáhne u provozního zisku, který loni před započtením mimořádných položek činil 4,38 miliardy eur.

Investoři nyní spekulují, zda Volkswagen neskončí pod křídly svého rivala Porsche, který se specializuje na sportovní vozy. Porsche už má ve Volkswagenu velký podíl a nyní ho může zvyšovat díky rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten v úterý oznámil, že zvláštní německý zákon na ochranu Volkswagenu před nepřátelským převzetím porušuje pravidla EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK