Novela zákoníku práce je před konečným schvalováním

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Před konečným schvalováním je po dnešku ve sněmovně vládní novela zákoníku práce, která má odstranit největší chyby nynější úpravy a napomoci liberalizaci pracovního trhu. Jejímu projednání ve vládě předcházela dohoda zaměstnavatelů s odbory. Sněmovní hospodářský výbor i výbor pro sociální politiku doporučují novelu schválit. Definitivně by o ní měli poslanci rozhodnout příští týden.

V novele se nakonec zřejmě neobjeví sporné téma, o němž uvažoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). V rámci předlohy chtěl prodloužit řádnou pracovní dobu lékařů, což mělo řešit problémy s přesčasy v nemocnicích a záchranných službách. Dnes ale nikdo nic takového do novely nenavrhl.

"Pokud by se tam objevil ten Julínkův návrh, ... tak by to zkomplikovalo přijetí této technické novely, čili předpokládám, že nakonec ani sama ODS nechtěla jít touto cestou a nechala to na někdy příště. Není to tam," řekl na dotaz ČTK místopředseda klubu ČSSD a bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Proti uvedené úpravě zákoníku v minulých dnech důrazně protestovaly lékařské a zdravotnické odbory.

Přesto dnes některé návrhy změn k původní vládní předloze zazněly. Poslancům KSČM se nelíbí, že by mladí lidé do 18 let mohli pracovat místo 30 až 40 hodin týdně. Chtějí, aby mladiství takto dlouho mohli pracovat jen dva měsíce v roce, například o prázdninách, zbývajících deset měsíců by platil třicetihodinový limit.

Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s komunisty. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK