Koruna před polednem ustoupila z ranních rekordů

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Česká měna se dopoledne pomalu vzdálila od svých ranních rekordů. Vůči euru se po 11:00 pohybovala na 27,04 koruny za euro, ráno přitom prolomila hranici 27 korun až na 26,97 Kč/EUR. Proti dolaru se koruna obchoduje na 18,83 Kč/USD, tedy pět haléřů od rekordu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna k euru za posledních 12 měsíců posílila o necelých pět procent. Před rokem se obchodovala na 28,32 Kč/EUR. Vůbec nejslabší byla koruna vůči jednotné evropské měně v březnu 1999, kdy stála 38,69 Kč/EUR, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

"Na trhu není žádné nové téma, česká měna se nadále veze na vlně zájmu o region. Nákupy středoevropských měn souvisejí s nedůvěrou v americká aktiva," vysvětlil Vlk. Příčinou prodeje amerických cenných papírů a poklesu dolaru jsou zhoršené vyhlídky tamní ekonomiky. "Země střední Evropy jsou považovány za relativně imunní vůči dopadům krize hypoték v USA a očekávanému zpomalení americké ekonomiky," dodal.

Dolar se aktuálně obchoduje proti euru na minimech kolem 1,437 USD/EUR. Například proti kanadskému dolaru je americký na 33letém minimu 0,96 CAD/USD.

Podle analytiků bylo aktuální posilování koruny jedním z hlavních faktorů, proč nechala Česká národní banka ve čtvrtek sazby beze změny. Viceguvernér banky Miroslav Singer dnes v rozhovoru pro Rádio Česko uvedl, že kurz koruny je sice silný, současně ale dodal, že je jen jedním z faktorů, které ovlivňují tvorbu měnové politiky.

Podle Singera není pravděpodobná ani intervence centrální banky proti silné koruně. "Já musím říci, že sledujeme, zda se kurz nepohybuje příliš rychle a mohli bychom se potenciálně i snažit intervenovat, kdyby tomu tak bylo. Slovo intervence jsem ovšem již dlouho neslyšel," uvedl Singer.

Posilování koruny se nepříznivě projevuje v hospodaření exportérů. Například automobilka Škoda Auto, která vyváží zhruba 87 procent produkce, přišla takto jen v loňském roce podle člena představenstva Martina Jahna o 60 milionů eur (asi 1,6 miliardy korun podle nynějšího kurzu). Silná koruna naopak zlevňuje dovolené Čechů v cizině. Tlumí i současné vysoké ceny ropy na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK