Dolar se propadl na nové historické minimum k euru

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Londýn 26. října (ČTK) - Americký dolar dnes dopoledne na devizových trzích v Evropě obnovil pokles a vůči euru spadl na nové minimum v historii. Klesl až na 1,4373 USD, kde od zavedení eura v roce 1999 zatím nebyl. Na minimu je také dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči hlavním světovým měnám.

Dolaru nyní škodí zprávy o vývoji americké ekonomiky, která se potýká s dopady krize na trhu bydlení. Krize ovlivnila i situaci na úvěrových trzích a způsobila, že Američané snižují výdaje. Předpokládá se také, že americká centrální banka znovu sníží úrokové sazby, což povede k dalšímu poklesu atraktivity dolaru a zřejmě i k jeho dalšímu výprodeji.

Dolarový index, tedy měřítko hodnoty dolaru vůči šesti hlavním světovým měnám, během dopoledne klesl na 77,056 bodu. To je nejnižší hodnota za více než 30 let existence tohoto indikátoru. Pokles dolaru vyvolal změny také na dalších trzích, především u komodit. Cena ropy po dalším propadu kurzu opět zpevnila a vůbec poprvé se dostala nad 92 dolarů za barel.

Na nejvyšší hodnotě za 28 let je i cena zlata. Dostala se na 778,25 USD a podle analytiků je pravděpodobné, že zájem o zlato bude pokračovat. "Trh je celý horlivý otestovat (u dolaru) samotné dno. Stále je dost obtížné najít pro dolar nějaké podpůrné faktory," podotkl analytik investiční společnosti Nordea Niels Christensen.

S eurem se začalo bezhotovostně obchodovat v roce 1999 a jeho kurz vůči dolaru první den činil 1,1747 USD. V prvních dnech od zavedení měny se její kurz držel bez větších změn, krátce nato ale začala rychle oslabovat. Ještě téhož roku euru kleslo pod paritu s dolarem a postupně oslabilo až na 0,8 USD. Na paritu se vrátilo až v roce 2002.

Kvůli cenám komodit si velmi dobře vedou všechny takzvané komoditní měny, tedy měny zemí, kde se těží hodně nerostných surovin na vývoz. "Všichni jsou přesvědčeni, že se dočkáme snížení úroků o 25 základních bodů (v USA), a někdo by mohl i spekulovat, zda centrální banka sazby nesníží až o 50 bodů," doplnil Christensen.

Měnový výbor americké centrální banky se k pravidelnému zasedání sejde na začátku příštího týdne. Většina analytiků předpokládá, že po zářijovém snížení základní sazby o 50 základních bodů na 4,75 procenta banka teď úrok sníží jen o 25 bodů na 4,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK