ČR patří k zemím s nejnižším podílem práce na částečný úvazek

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Česko patří v EU k zemím s nejmenším podílem práce na částečný úvazek. Zatímco v sedmadvacítce tak v průměru pracuje téměř třetina žen a každý dvanáctý muž, v ČR je to devět procent žen a každý padesátý muž. Vyplývá to ze srovnání údajů z jednotlivých států, které shromáždil Eurostat. Zaměstnanost v Česku se pohybuje kolem evropského průměru.

Nejrozšířenější jsou částečné úvazky mezi ženami v Nizozemsku, kde takto pracují tři čtvrtiny z nich. Naopak nejméně se možnost pracovat kratší dobu využívá v nových zemích. V Bulharsku jsou tak zaměstnána necelá tři procenta žen a ani ne dvě procenta mužů. Menší podíl částečných úvazků než Česko má pak ještě Slovensko a Maďarsko. V Německu, Lucembursku, Rakousku, Švédsku či Británii chodí do práce na kratší dobu zhruba dvě pětiny žen. Téměř ve všech těchto zemích je zaměstnanost žen vyšší než v ČR.

Právě částečné úvazky jsou jednou z možností, jak mohou rodiče sladit práci s rodinou a péčí o potomky. Ministr práce Petr Nečas zvažuje proto snížení odvodů firmám, které umožní matkám a otcům dětí do 12 let pracovat na méně hodin. Nyní zaměstnavatelé odvádějí 35 procent z hrubé mzdy zaměstnance, mohli by platit o tři či čtyři procentní body méně, řekl ČTK před nedávnem Nečas. Stejnou úlevu by podniky měly i tehdy, pokud by na částečný úvazek přijaly lidi nad 55 let či postižené. Od opatření si ministr slibuje vyšší zaměstnanost. Šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek považuje záměr za dobrou motivaci k rozšíření kratších úvazků a ke zlepšení zaměstnávání.

V sedmadvacítce pracuje v průměru téměř 72 procent mužů a 57 procent žen. V ČR je zaměstnáno bezmála 74 procent mužů a 57 procent žen. Odborníci zdůrazňují to, že české ženy ale obvykle pracují právě na plné úvazky. Nejvyšší zaměstnanost v EU je v severských státech a Nizozemsku, kde pracuje zhruba sedm z deseti žen. Velká část z nich má práci ale jen na částečný úvazek.

Částečné úvazky nemají ale jen své zastánce. Podle jejich kritiků v nich zaměstnavatelé často chtějí po pracovnících stejnou práci jako v plném úvazku, platí jim ale méně. Při dlouhodobějším využívání zkráceného úvazku navíc člověk odvádí méně na důchodové pojištění. Hrozí pak, že bude mít nižší penzi. Zkrácený úvazek kvůli péči o potomky využívají víc ženy, o malé děti se totiž obvykle starají matky. Ženy přitom již nyní mívají mnohem nižší důchody než muži. Z menšího platu dostává na daních a odvodech méně i stát, což by prý mohlo znamenat i výpadek příjmu v rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK