Aktuálně: Zemědělci budou mít levnější naftu i příští rok

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Zemědělci i příští rok budou moci tankovat levnější naftu a díky tomu ušetří více než miliardu korun. Evropská unie totiž souhlasí, aby tuzemští rolníci nadále mohli využívat takzvanou vratku spotřební daně. Podmínkou ale je, že se k této výhodě dostane větší počet farmářů než dosud. S odvoláním na informace náměstka ministra zemědělství Ivo Hlaváče o tom informuje zpravodajský server Aktuálně.cz.

Zemědělci mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Tím mohou na pohonných hmotách ročně ušetřit zhruba 1,5 miliardy korun. Přibližně tolik činila podle zahraničního tajemníka Asociace soukromého zemědělství Michala Pospíšila podpora zemědělství prostřednictvím vratky v roce 2006. "Vratku spotřební daně většinou využívaly dosud velké zemědělské podniky. Menší podniky tuto podporu obvykle nečerpaly, protože s vykazováním spotřeby byla spojena příliš velká byrokracie," řekl Aktuálně.cz Pospíšil.

Od nového roku by ale vratku mohly využívat i menší zemědělské podniky, například rodinné farmy. Podle náměstka ministra zemědělství pro ekonomiku Ivo Vrzala totiž Brusel požaduje zrušení současných byrokratických požadavků. Zároveň je ale podle Hlaváče nutné vyloučit riziko, že zemědělec obhospodařující určitou plochu vykáže větší než reálně použitý objem nafty. To budou kontrolovat celníci, řídit by se přitom měli průměrnou spotřebou nafty při různých zemědělských činnostech. "V zásadě to znamená, že zrušíme papírování pro zemědělce a zavedeme pro celníky," podotkl Hlaváč.

Zachování zelené nafty je podle Aktuálně.cz dobrou zprávou pro české zemědělce. Někteří úředníci ministerstva zemědělství totiž v minulosti uvažovali o zrušení této podpory, nejasný byl také postoj Bruselu k dosavadnímu systému zelené nafty v Česku. Zemědělci v zahraničí ale podle Hlaváče tyto podpory využívají. Pokud by tomu tak v tuzemsku nebylo, byli by čeští podnikatelé oproti zahraniční konkurenci znevýhodněni, upozornil server Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK