Firmy utrácejí za antivirovou ochranu stále víc

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. října (ČTK) - Tuzemské firmy utrácejí za antivirové programy stále víc. Přesná čísla nejsou k dispozici, odborníci odhadují letošní náklady na zajištění bezpečnosti vnitřních sítí na stovky milionů korun. Oproti tomu domácnosti využívají spíš volně dostupné programy, které jsou zdarma. ČTK to zjistila na veletrhu Invex v Brně.

Počítače jsou nejčastěji napadány přes e-mail nebo internet. Virus, který se dostane na jeden jediný počítač ve firmě, přitom může ohrozit celou firemní síť. Následky pak mohou být velmi nepříjemné. "V některých případech to může pro firmu znamenat i krach," popsal IT odborník Jiří Palyza.

Právě až problémy, které viry způsobují, prý přimějí firmy k silnější ochraně sítě. Působí také dlouhodobá mediální masáž, podotkl Palyza. Například společnost Grisoft, výrobce programu AVG, tak letošní náklady firem na zajištění bezpečnosti počítačů odhaduje na miliardu korun.

Samotný antivirový program ale nestačí, shodují se odborníci. "Pravidla by si měli stanovit také zaměstnavatelé sami, míní Petr Nádeníček z antivirové společnosti AEC. Zaměstnanci by si například neměli do služebních počítačů instalovat vlastní programy. Zároveň by měli podepsat dohodu, která zaměstnavateli zaručí, že bude moci svého člověka potrestat, když ve firmě způsobí počítačovou kalamitu. Nádeníček doporučuje i jakousi provokaci, kdy počítačoví odborníci z firmy pošlou zaměstnancům zdánlivý virus a čekají, jak budou lidé reagovat.

Víc na bezpečnost dávají vetší firmy, malé podniky stále tvrdí, že se jich problém netýká, upozornil Vladimír Brož ze společnosti McAfee. I tak se podle něj situace postupně zlepšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK