Některým neziskovým organizacím zůstane jednoduché účetnictví

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Řadě neziskových organizací zůstane i příští rok možnost účtovat v jednoduchém účetnictví. Podmínkou je, že jejich příjmy v předchozím roce nesmí překročit tři miliony korun. Počítá s tím novela zákona o účetnictví, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna. Novelu jako celek podpořilo 140 poslanců ze všech stran s výjimkou zelených, ti hlasovali proti. Norma nyní zamíří do Senátu, a pokud ji schválí, tak i k prezidentovi republiky.

S novelou přišli hlavně sociálnědemokratičtí poslanci. Podle jejich předsedy Michala Haška nebylo na návrhu nic politického. Zahrnoval celý neziskový sektor, například organizace rybářů, zahrádkářů, dobrovolných hasičů, tělovýchovná sdružení a další. Dnešní rozhodnutí sněmovny přivítal. "Ti lidé nebudou muset kupovat drahý software, nebudou muset platit daňové poradce," řekl ČTK. "Myslím si, že je to vynikající zpráva pro neziskový sektor v České republice," dodal.

Naproti tomu ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) dnes zopakoval, že není možné, aby tyto organizace účtovaly podle zákona, který již pět let neplatí. A měly pět let na to, aby přešly na novou, moderní formu. Zároveň varoval, že se úřady při kontrolách zaměří hlavně na ty z nich, které účtují právě v jednoduchém účetnictví.

"Je zřejmé, že při běžné kontrolní činnosti budeme chtít vědět, zda je dodržován alespoň ten zákon, který byl dnes prodloužen," řekl Kalousek ČTK. "Znovu zdůrazňuji, že v platném zákoně o účetnictví je paragraf devět, který umožňuje velmi zjednodušenou normou provádět neziskovým organizacím podvojné účetnictví," podotkl. Tento postup je podle něj dokonce ještě jednodušší než dřívější forma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK