Madetě loni klesly celkové tržby o 13 pct na 6,61 miliardy korun

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 26. října (ČTK) - Největší tuzemské mlékárně Madeta klesly loni konsolidované tržby za prodej zboží a vlastních výrobků asi o 13 procent na 6,61 miliardy korun. Čistý zisk skupiny se snížil zhruba o 13 milionů na 137 milionů korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy uložené ve Sbírce listin.

"Závěrečný účet byl tvořen za velmi nepříznivých podmínek podnikatelského prostředí jak na tuzemském trhu, tak i v oblasti exportu," uvedl ve výroční zprávě mateřské Madety generální ředitel a předseda představenstva Milan Teplý. Výrazně se podle zprávy snížila obchodní marže. Zatímco předloni dosáhla 1,32 miliardy korun, v minulém roce to bylo jen 97,3 milionu korun.

Mlékárenská výroba se na loňských výnosech 6,611 miliardy korun podílela z 82,5 procenta, konkrétně to bylo 5,45 miliardy korun. Přes čtyři miliardy korun, meziročně o téměř 700 milionů více, získal podnik za prodej výrobků a služeb v tuzemsku. Zbylou čtvrtinu tvořil export, který vzrostl o osm procent na 1,43 miliardy korun.

Madeta loni vykoupila 420,7 milionu litrů mléka, oproti předchozímu roku o 2,2 milionu litrů méně. Na trh podnik uvedl 34 nových výrobků. Předloni svou nabídku obohatil o 31 dalších produktů.

Madeta s osmi závody zpracuje denně 1,5 milionu litrů mléka, za rok je to pětina veškeré domácí produkce. Podnik produkuje přes 239 výrobků, což ročně znamená asi 397 milionů kusů různých druhů potravin. Mlékárna vyváží do 15 zemí světa, mimo jiné do Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska, států EU, Asie, Afriky a Ameriky. Celkem skupina zaměstnává přes 2000 lidí.

Dodavatel asi 40 procent mléka - Mlékařské a hospodářské družstvo Jih vypovědělo nyní Madetě smlouvu. Šéf Madety to odůvodnil s tím, že producenti požadují vyšší cenu, přestože prý dostali nejvyšší nabídku v republice. O velkou část suroviny by firma mohla přijít od konce března příštího roku, což by mohlo znamenat propouštění. Obě strany hodlají o situaci dál jednat. V krajním případě je podle Teplého Madeta rozhodnuta uzavřít dva z osmi závodů a propustit asi 180 lidí.

Za září Madeta platila dodavatelům mléka zhruba 8,7 koruny za litr, za říjen již nabídla 9,5 koruny. Zástupci družstva Jih ale prý žádali o 40 haléřů méně, než je v německém Chamu, kde se podle Teplého platí nejvíc v Evropě - 10,5 až 10,6 koruny za litr mléka.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih dodává Madetě asi 600.000 litrů mléka denně. Ceny mléka táhne podle mlékařů vzhůru převis poptávky na mezinárodním trhu. Spotřeba mléka roste například v Číně a Indii. Mlékárenské produkty zdražují i na pultech českých obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK