Exportéři: Posilování koruny nemá důvod, stojí za ním spekulanti

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko)/Praha 26. října (ČTK) - Nynější posilování koruny na nové rekordní hodnoty vůči euru i dolaru nemá podle Asociace exportérů žádný reálný důvod a stojí za ním spekulanti. ČTK to řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Česká národní banka a vláda by proto podle něj měly vystoupit s ústní intervencí a jasně říci, že posilování kurzu nemá opodstatnění a poškozuje českou ekonomiku.

Česká měna se dnes dopoledne poprvé v historii dostala pod hranici 27 korun za euro, konkrétně na 26,97 Kč/EUR. Rovněž k dolaru vylepšila rekord na 18,78 Kč/USD. Před pěti lety se za euro i dolar platilo asi 30 korun.

"Nynější situaci posilování koruny vytváří spekulativní kapitál. Jsme v rukou velkých hráčů na devizových trzích," tvrdí Grund. Dodal, že hospodářská konjunktura v Česku již dosáhla vrcholu a pokud bude posilování kurzu nynějším tempem dál pokračovat, může dojít až k úplnému zastavení růstu české ekonomiky.

Posilování koruny se nepříznivě projevuje například v hospodaření největší tuzemské automobilky Škoda Auto, která vyváží zhruba 87 procent své produkce. Jen v loňském roce firma podle člena představenstva Martina Jahna přišla o 60 milionů eur (přes 1,6 miliardy korun).

Žádný zásadní vliv na hospodaření naopak posilování koruny nemá na největšího výrobce televizorů v ČR, Panasonic AVC Networks Czech. Podnik obchoduje v dolarech i eurech a dalších měnách a jeho odběratelé jsou rozděleni mezi desítky různých zemí. Sílící koruna sice v ČR zdražuje materiál a nakupované komponenty, ale AVC to vyrovnává v rámci podnikání celé skupiny. "Musíme si s tím poradit, ale nijak výrazně se nás to netýká," řekl manažer podniku Pavel Ratislav. Silnější koruna ale zdražuje pracovní sílu vůči dolarovým zemím.

Velké problémy kvůli silné měně zatím nezaznamenala ani společnost Siemens. "Drtivá většina našich smluv je uzavřena v eurech, a jsme tak vůči pohybu koruny vůči euru poměrně odolní," řekl ČTK mluvčí společnosti Siemens Petr Sedláček.

Jinde, například v petrochemické společnosti Unipetrol RPA, vyrovnávají nižší korunové tržby z exportu i levnějšími dovozy, pokud jsou vyjádřeny v domácí měně. "Negativní vliv posilování koruny na straně našich výstupů je kompenzován na straně našeho základního surovinového vstupu, kterým je ropa. Ve finále to znamená pouze snížení objemu tržeb a nákladů přepočtených na české koruny," řekla mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

Většina vývozců rovněž využívá proti kurzovým pohybům zajišťovacích nástrojů u finančních institucí. Obvykle si v tuhém konkurenčním boji nemohou kvůli silné koruně dovolit své výrobky v zahraničí zdražit. "Naše ceny na zahraničních trzích reagují na poptávku a odvíjí se od obvyklých cen daného regionu. Pro udržení konkurenceschopnosti je nutné pokrýt snížené tržby optimalizací vlastních nákladů," dodala Lagronová.

Při překotném posilování kurzu však podle Grunda různé pojišťovací operace na růst kurzu, kterými se exportní podniky snaží ztrátám čelit, ztrácí účinnost. Posilování kurzu koruny přitom podle Grunda zasahuje prakticky všechny obory průmyslu, nejenom dosud nejvíce zmiňovaný textilní průmysl.

Grund připomněl, že vedle ztrát ze sílícího kurzu koruny na podniky negativně doléhají i rostoucí ceny energií a mezd. "Podniky nebudou tyto ztráty schopné snížením nákladů vyrovnat a ztratí konkurenceschopnost," řekl.

Pětici největších exportérů loni tvořily společnosti Škoda Auto (vývoz za 178 miliard Kč), Unipetrol (44,1 miliardy Kč), Panasonic AVC Networks Czech (43,5 miliardy Kč), AGROFERT HOLDING (36,1 miliardy Kč) a SIEMENS Group ČR (35,4 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK