Akcie na pražské burze posílily na rekordních 1910,1 bodu

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Akcie na pražské burze vystoupily na nový rekord. Hlavní index trhu PX přidal 1,35 procenta na výsledných 1910,1 bodu. K růstu přispěly zejména akcie společností ČEZ a Unipetrol, které posílily rovněž na nová maxima, vyplývá z údajů burzy. Předchozím nejvyšším závěrem indexu bylo 1908,3 bodu z 15. října.

Od počátku roku akcie dle PX vyrostly o více než pětinu a daly tak zapomenout na nepříliš úspěšný loňský rok. Hodnota firem obchodovaných na české burze se za necelých deset měsíců zvýšila o více než 300 miliard korun, tedy zhruba dva podniky velikosti Komerční banky.

Další rekordy na domácí burze nebyly podle analytiků vyloučeny, ale odborníci současně připomínají, že situace na kapitálových trzích se rychle mění a i ztráty přicházejí velmi rychle. V paměti jsou stále například problémové americké hypotéky, které přešly v úvěrovou krizi a v létě způsobily globální pokles akcií.

Na výkonech akcií v tuzemsku závisí výnosy statisíců Čechů v podílových fondech a jiných finančních aktivech. Desetitisíce drobných investorů kupují akcie přímo a zájem se podle obchodníků neustále zvyšuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK