Britský Waystone zajistí rozvoj a investory kasáren ve Stříbře

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stříbro (Tachovsko) 26. října (ČTK) - Rozvoj pětačtyřicetihektarového areálu kasáren ve Stříbře by měla zajistit britská developerská společnost Waystone, která se specializuje na oživení území postižených těžbou či průmyslovou výrobou. O výběru strategického partnera rozhodli zastupitelé Stříbra. Návrh využití areálu s konkrétními investory musí Britové předložit městu do 18 měsíců, ale zřejmě to bude dříve. Smlouvu podepíšeme do konce roku, řekl místostarosta osmitisícového města Pavel Tóth.

"Kasárna nebudou průmyslovou zónou, ale budou mít městotvornou funkci," dodal. V lokalitě vznikne nejdéle do 15 let předměstí Františka Palackého, nazvané podle nejstaršího pluku, jenž tu působil od poloviny 17. století. Zhruba na třetině areálu bude až 300 bytů, na třetině smíšená a relaxační zóna a zbytek, nejvzdálenější od města, zahrne lehkou výrobu.

Waystone už získal na západě Čech projekt přestavby bývalých kasáren v Mariánských Lázních v Hamrníkách na rezidenční a podnikatelskou čtvrť. Do dubna 2008 má připravit městu záměr využití bývalých kasáren a realizovat jej. V nedaleké Velké Hleďsebi, také na Chebsku, chtějí Britové investovat údajně až čtyři miliardy korun. V kasárnách v Klimentově má vzniknout 2000 pracovních míst, průmyslová, rekreační a bytová zóna. Předběžný návrh na využití asi osmdesátihektarového areálu představili Britové loni v říjnu.

"Areál navazuje integrálně na město, má vhodný terén i objekty. Jde o jedno z nejlepších území po armádě v Plzeňském kraji. Stříbro sice nemůže konkurovat lokalitou Praze nebo Plzni, ale ve střednědobém horizontu má velkou perspektivu," řekl Jan Naxera z plzeňské Regionální rozvojové agentury, která s městem na využití kasáren spolupracuje.

Kasárna, která městu patří od dubna, hlídá bezpečnostní agentura placená městem. V zachovalém areálu je nyní pouze výjezdové místo hasičů, pronajatá restaurace a hala potravinářské firmy Inutec. Jeden z největších a nejzachovalejších armádních areálů na západě Čech, osm kilometrů od dálnice Plzeň-Praha-Rozvadov, byla spolu s nedalekým Borem a Janovicemi na Klatovsku za minulého režimu nejobávanějšími kasárnami, kde cvičilo až 2500 dělostřelců, tankistů a motostřelců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK