Koruna posunula rekordy na 26,85 Kč/EUR a 18,68 Kč/USD

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Česká měna během dne několikrát dále vylepšila vůči oběma hlavním světovým měnám své historické rekordy. Vůči euru se okolo 16:30 obchodovala až na 26,85 Kč/EUR, proti dolaru na 18,68 Kč/USD. Poté lehce ztratila a po 17:00 stál kurz na 26,88 Kč/EUR a 18,80 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna k euru za posledních 12 měsíců posílila o téměř pět procent. Před rokem se obchodovala na 28,32 Kč/EUR. Vůbec nejslabší vůči jednotné evropské měně byla v březnu 1999, kdy stála 38,69 Kč/EUR, uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. "Na trhu není žádné nové téma, česká měna se nadále veze na vlně zájmu o region. Nákupy středoevropských měn souvisejí s nedůvěrou v americká aktiva," vysvětlil Vlk.

Rekordy na finančních trzích se už pomalu stávají nudnými, podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Příliš často se opakuje, že dolar se propadl na nové minimum. Dnes spadl až na 1,439 USD/EUR. Špatnou zprávou pro jeho majitele podle ní je to, že dolar asi ještě má kam padat. Krize na americkém realitním a úvěrovém trhu prý ještě nevydala všechny kostlivce ze skříní. Navíc zřejmě již příští týden americká centrální banka Fed opět podtrhne dolaru nohy snížením úrokových sazeb, dodala.

V nadcházejících dnech by koruna i nadále mohla atakovat nová maxima, pokud se vyplní scénář analytiků Société Générale, podle kterých bude dolar vůči euru dále oslabovat až na 1,4440 či dokonce až na 1,4535 USD/EUR, upozornil analytik Komerční banky Jiří Škop.

Asociace exportérů míní, že nynější posilování koruny na nové rekordní hodnoty vůči euru i dolaru nemá žádný reálný důvod a stojí za ním spekulanti. Česká národní banka a vláda by proto podle předsedy asociace Jiřího Grunda měly vystoupit s ústní intervencí a jasně říci, že posilování kurzu nemá opodstatnění a poškozuje českou ekonomiku. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer dnes řekl, že intervence není pravděpodobná. "Já musím říci, že sledujeme, zda se kurz nepohybuje příliš rychle a mohli bychom se potenciálně i snažit intervenovat, kdyby tomu tak bylo. Slovo intervence jsem ovšem již dlouho neslyšel," uvedl.

Posilování koruny se nepříznivě projevuje v hospodaření exportérů. Silná koruna naopak zlevňuje dovolené Čechů v cizině. Tlumí i současné vysoké ceny ropy na světových trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK