Pražskou burzu v týdnu vytáhly k rekordu akcie ČEZ a Unipetrolu

26.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Pražská burza ve 43. týdnu obnovila růst a nákupy vyvrcholily dnešním novým rekordem. Terčem nákupů byly i kvůli nebývale stoupajícím cenám elektřiny a ropy akcie společností ČEZ a Unipetrolu. Hlavní index akcií PX zpevnil o 1,81 procenta na 1910,1 bodu, nejvyšší závěr za více než 14 let obchodování.

Akcie energetické skupiny ČEZ, s takřka 30procentním podílem nejvlivnější v indexu, se zvedly o 6,5 procenta na 1343 korun. "K hlavním důvodům patří silně rostoucí ceny elektrické energie a podporou pro ČEZ je rovněž probíhající odkup vlastních akcií společnosti," uvedl hlavní analytik společnosti Atlantik finanční trhy Milan Vaníček.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol si připsaly 7,9 procenta na 337,9 koruny i díky neustávajícímu zvyšování cen ropy na světových trzích. "Unipetrol se nezastavil ani přes potíže s obnovením výroby po odstávkách a s tím spojenými rostoucími náklady," poukázal makléř firmy BH Securities Petr Hlinomaz.

Akcie společnosti Telefónica O2, která se jako první na trhu pochlubila s výsledky hospodaření za tři čtvrtletí, stouply o 1,7 procenta na 558,8 koruny. Čistý zisk Telefóniky za devět měsíců meziročně vyrostl o 11 procent na 7,6 miliardy korun a tržby o 3,3 procenta na 47,1 miliardy korun.

Rozdílně se obchodovaly banky. Zatímco akcie Komerční banky narostly o 0,21 procenta na 4239 korun, akcie Erste Bank spadly o 2,6 procenta na 1533 korun. Ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hodnocení Komerční banky a České spořitelny, kterou vlastní Erste.

Ještě hůře dopadly akcie autobazaru AAA Auto a sestoupily o další procento na 53,2 koruny. Negativní zprávou podle analytiků bylo, že akcionáři neměli zájem dodatečně navýšit své podíly získané při zářijovém primárním úpisu akcií.

V příštím týdnu zveřejní výsledky další obchodované firmy, například banky a majitelka televize Nova CME. "Přes optimismus uplynulého týdne lze zatím tipovat spíše na určitou korekci v závěru příštího týdne," předvídal Hlinomaz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK