MfD: Dráhy zřejmě zruší příplatek u expresů

27.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Jízda vlaky vyšších kategorií EuroCity a InterCity bude podle Mladé fronty Dnes od prosince levnější, ale nejspíše méně pohodlná. České dráhy totiž zruší šedesátikorunový příplatek, který si železnice k běžné jízdence v těchto spojích účtují, píše list.

Podle deníku má ale nižší cena vady na kráse. Expresními spoji dosud jezdili především lidé cestující na delší vzdálenost. Kdo jel kratší trasu, využil spíše levnější osobní vlak nebo rychlík bez příplatku. Jestliže však bude jízdenka na EuroCity a InterCity stejně drahá, nic nebude pasažérům bránit v tom, aby jimi cestovali i na kratší vzdálenost. Vlaky tak zřejmě budou častěji přeplněné, soudí MfD.

Zrušení příplatků drahám podle listu více než vynahradí stát z peněz od daňových poplatníků. I na tyto spoje bude nově přispívat jako na veřejnou dopravu: půjde o 600 milionů korun ročně navíc, píše.

Nové tarifní podmínky, které začnou platit od nového jízdního řádu, tedy od 9. prosince, České dráhy představí v úterý na tiskové konferenci. Mluvčí drah Ondřej Kubala do té doby odmítl zrušení příplatku potvrdit. "Do úterní tiskové konference nebudeme žádné změny tarifu komentovat," řekl Mladé frontě Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK