Podle oficiální statistiky klesá počet nemocí z povolání

27.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. října (ČTK) - Podle oficiálních údajů v České republice nadále klesá počet případů nemocí z povolání. Podle Ústavu zdravotnických informací, jehož údaje má ČTK k dispozici, ubylo zejména infekčních a parazitárních onemocnění a chorob z azbestu a vibrací. Ve srovnání s rokem 2005 se loni počet případů na 100.000 pojištěnců snížil o 4,5 procenta na 27. Absolutní počet hlášených onemocnění se meziročně snížil o 13 procent. Odborníci však předpokládají, že stejně jako v předchozích letech statistika neodpovídá realitě.

Loni bylo evidováno 1122 nových pacientů s nemocí z povolání, celkem 1216 profesionálních onemocnění, z toho bylo 1150 nemocí a 66 ohrožení takovou chorobou.

Skutečný počet lidí, jejichž zdraví poškodila práce, však nikdo nezná. Lékařka z Kliniky nemocí z povolání Zdenka Fenclová řekla, že téměř milionu osob samostatně výdělečně činných zákon neukládá povinnost pojistit se proti nemoci z povolání nebo pracovnímu úrazu. Proto nemají zájem o to, aby jejich případné zdravotní problémy byly označeny za nemoc z povolání. Povinnost platit takové pojištění mají jen zaměstnavatelé. Statistika nepodchycuje ani lidi pracující načerno.

Například jako nemoc z povolání bylo hlášeno jen několik desítek zhoubných nádorů na pohrudnici, které vyvolává pouze azbest, ale nemocných s touto diagnózou jsou stovky, dodala Fenclová.

Podle oficiálních údajů stejně jako v předcházejících dvou letech bylo v ČR nejvíce nemocí z povolání způsobeno fyzikálními faktory, které vedly v roce 2006 ke 480 onemocněním. Čtvrtina nemocí z povolání byla vyvolána přetěžováním končetin. Každá sedmá nemoc byla infekční nebo parazitární. Mezi nimi vedly svrab, tuberkulóza a žloutenky.

Počet onemocnění svrabem, které postihuje zdravotníky a zaměstnance ústavů sociální péče, se snížilo loni o více než polovinu na 53 případů. Tuberkulózou onemocnělo šest lékařů, tři sestry, dva sanitáři a jedna pomocná kuchařka a také pracovnice uprchlického zařízení i policejní vyšetřovatel.

Infekčními chorobami přenosnými ze zvířat na člověka onemocnělo 46 lidí, což bylo o 20 méně než v roce 2005.

Pětina všech případů nemocí z povolání byla loni diagnostikována v Moravskoslezském kraji, kde nejčastěji onemocněli lidé zabývající se výrobou kovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK