Vláda bude jednat o výjimce na dotace na výstavbu bytů

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Vláda chce podpořit výstavbu bytů pro sociálně potřebné. V pondělí bude jednat o výjimce na poskytnutí dotací na byty, které pro ně staví obce. Prostředky poskytuje Státní fond rozvoje bydlení. Novela by mu měla umožnit přidělit peníze i v případě, že obec nemůže prokázat vlastnictví pozemku. Podle nynější legislativy obec v takovém případě nárok na tyto dotace nemá.

V praxi se podle ministerstva pro místní rozvoj ukazuje, že existují případy, kdy nejsou dořešeny majetkové vztahy mezi obcí a státem. Výjimka by měla podle ředitele Státního fondu rozvoje bydlení Jana Wagnera umožnit poskytnout dotace v případech, kde je zaručeno, že vlastnické právo na obec skutečně přejde. Týká se to ale jenom státních pozemků. Obec by pak předkládala doklad o zajištění budoucích práv k danému pozemku.

Podle Wagnera se ale změna týká pouze malého okruhu žadatelů a pouze dříve podaných žádostí. Na nové se už výjimka nevztahuje, protože dotace už nebudou podle stávajícího nařízení poskytovány. Nové nařízení se podle Wagnera bude připravovat pro rok 2009. V příštím roce fond zatím peníze na dotace nemá, takže je možné, že se žádné přidělovat nebudou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK