Euler Hermes: Počet bankrotů v ČR letos mírně klesne

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Počet bankrotů v České republice letos mírně klesne na 1250 případů, zatímco loni jich bylo 1278. Stejně jako letos by jich mělo být i další rok. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Euler Hermes Čescob. Výrazný nárůst insolvencí letos přijde v USA, naopak velký pokles v Německu či na Slovensku, předpokládá společnost.

"Česko nadále přitahuje zahraniční kapitál a trvalé investice. Vzhledem k očekávanému růstu HDP kolem pěti procent se dá očekávat, že v roce 2007 počet insolvencí klesne o tři procenta na 1250. Na tomto čísle by měl zůstat i v roce 2008," uvedla firma.

Odhad je realistický pro letošní rok i pro vývoj v roce následujícím, řekla ČTK mluvčí Hospodářské komory Viktorie Plívová. Počet bankrotujících společností tisícovku o mnoho nepřesáhne. Situace by se pro firmy, které se ocitnou v platební neschopnosti nebo se z jiných důvodů dostanou do konkurzního řízení, měla podle ní výhledově zlepšit i díky nové legislativě. "Zvýší se jejich šance na revitalizaci a tím i na návrat do tržního prostředí, první zlepšení očekáváme v roce 2009," dodala.

Míra insolvence je v Česku nízká. Růst ekonomiky ČR v tomto roce by měl činit 5,5 procenta a v příštím roce 4,5 procenta, což je stále dvojnásobek tempa růstu evropské ekonomiky, připomněl Clemens von Weichs, předseda představenstva skupiny Euler Hermes, která pokrývá třetinu světového trhu úvěrového pojištění.

Největší nárůst bankrotů Euler Hermes očekává ve Spojených státech, kde by jejich počet měl stoupnout z loňských 19.695 na 29.800. V Maďarsku předpokládá zvýšení z 9447 na letošních 11.300. Naopak v Německu by měl v tomto období klesnout z 30.357 na 27.400 a na Slovensku dokonce ze 1723 na 800.

Studie Euler Hermes vychází z největší databáze firem na světě se zhruba 40 miliony subjektů, která je určena především pro jejich pojištěné klienty. Světovému trhu úvěrového pojištění dominují vedle největšího Euler Hermes firmy Atradius a Coface.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK