Air France o víkendu kvůli stávce zrušily přes 30 procent letů

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. října (ČTK) - Aerolinky Air France zrušily o víkendu kvůli stávce palubního personálu přes 30 procent letů a očekávají, že v pondělí se jim podaří udržet v provozu nejméně 70 procent letů. O počtu zpožděných letů se aerolinky nezmiňují. Stávka začala ve čtvrtek 25. října a v pondělí by měla skončit. Zaměstnanci stávkují za zlepšení pracovních a mzdových podmínek.

Stávka způsobila o víkendu chaos ve Francii, protože v zemi začaly prázdniny a velká část rodin plánovala cesty letadlem. Situace se stala již tak vážnou, že se do ní vložila vláda a v sobotu vyzvala aerolinky, aby uzavřely dohodu a ukončily protesty zaměstnanců co nejdříve. Situaci na pařížském letišti Orly přišel v neděli zkontrolovat státní tajemník pro dopravu Dominique Bussereau.

Další jednání mezi vedením a odboráři však o víkendu ztroskotala. Air France ale v prohlášení uvedla, že je ochotná k dalšímu jednání a varovala, že spor by mohl ohrozit dobrou finanční pozici firmy. Centrem sporu je vyjednávání nové dohody o mzdách a pracovních podmínkách, jejíž platnost vyprší na konci letošního roku.

Stávka se dotýká i letů společnosti z a do Prahy. V pátek byla například zrušena ranní linka v 10:05 a odpolední linka odletěla v 15:50 dle letového řádu pronajatým letadlem společnosti Air Berlin.

Stávka v Air France přišla po stávce železničářů, která se uskutečnila na počátku tohoto měsíce. Železničáři protestovali proti plánům prezidenta Nicolase Sarkozyho zrušit penzijní privilegia pro zaměstnance státních drah. Stávka zastavila na jeden den železniční přepravu po celé Francii.

Air France je součástí největších světových aerolinek podle příjmů Air France KLM. Společnost vznikla v roce 2004 spojením francouzské letecké společnosti s nizozemským kolegou KLM. Francie drží v aerolinkách 18 procent akcií, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK