Motoristé kupují zimní pneumatiky dříve než loni

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Motoristé se letos začali zajímat o nákup zimních pneumatik téměř o měsíc dříve než loni. Může za to dřívější příchod chladnějšího počasí, který přinesl první sníh už v polovině října, i předpovědi meteorologů, kteří již s výraznějším oteplením nepočítají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci pneumatik a pneuservisy.

"Sníh a první dopravní nehody na namrzlých úsecích českých silnic donutily některé zákazníky objednat zimní pneu s předstihem. Každý rok to bývá podobné, s prvním sněhem se objeví první vlna zájmu o zimní pneu," řekl například obchodní manažer Mall.cz Michal Pobežal. Firma prodává pneumatiky různých výrobců na serveru pneuexpert.cz.

S příchodem chladnější dnů zároveň začaly fronty v pneuservisech. "Obsazeno máme skoro měsíc. Jde většinou o firemní vozy. Řidiči musí počkat na výměnu tři dny," řekl Ondřej Hořejší ze stejnojmenného pneuservisu v Praze. Velké provozovny vymění pneumatiky až na 100 osobních vozech denně.

Podíl motoristů, kteří svá auta na podzim přezouvají na zimní gumy, se za posledních deset či 15 let podle expertů zdvojnásobil na současných 60 až 65 procent. "Zatímco majitelé novějších vozidel považují investici do zimního obutí za přijatelnou a zimní pneumatiky si opatří a používají je, řadě majitelů starých aut připadá nákup zimních pneumatik zbytečný," uvedl již dříve Václav Špička z Autoklubu ČR.

To potvrzují i prodejci. "Každý třetí vůz v ČR používá v zimním provozu letní pneumatiky, neboť se zákazníci mylně domnívají, že zimní pneumatika je určená jen pro sněhem pokrytou vozovku. I v prodeji převládají pneumatiky letní, a to v poměru 70 ku 30," řekl Pobežal.

S poklesem teplot začali automobiloví prodejci lákat zájemce o koupi nového vozu na bonusy ve formě zimní výbavy. Bezplatné zimní vybavení k autu, vedle pneumatik například i střešních boxů či řetězů, přitom může přesáhnout 100.000 korun.

Odborníci doporučují, aby si motoristé nechali přezout letní pneumatiky na zimní, pokud teplota vzduchu klesne pod sedm stupňů Celsia. Běhounová směs zimních pneumatik je měkčí než u pneumatik letních a díky tomu mají dobré vlastnosti i při nižších teplotách. Zimní pneumatiky mají lepší záběr i kontakt s vozovkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK