Erste Bank podle odhadů zvýšila čistý zisk o více než čtvrtinu

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. října (ČTK) - Rakouská Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu a jejíž akcie se obchodují na pražské burze, zvýšila podle předpovědí meziročně čitý zisk za tři čtvrtletí přibližně o čtvrtinu na více než 840 milionů eur (cca 22,7 miliardy Kč). Vyplývá to z odhadů společnosti Cyrrus a Atlantik FT. Erste Bank zveřejní výsledky v úterý 30. října.

Podle odhadů společnosti Atlantik stoupl čistý zisk Erste Bank o necelých 29 procent na 843 milionů eur. Cyrrus odhaduje nárůst zisku o 26,5 procenta na 841 milionů eur. "Erste Bank se tedy zřejmě ani ve třetím letošním čtvrtletí nevychýlila ze své růstové dráhy směřující ke splnění letošního cíle zvýšit čistý zisk o minimálně čtvrtinu," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Třetí čtvrtletí 2007 je podle Hatlapatky poslední, v němž je meziroční srovnání výsledků Erste Bank deformováno skutečností, že rumunská Banca Comerciala Romana byla konsolidována až od října 2006. "Při hodnocení očekávaných meziročních nárůstů je proto nutné brát tuto skutečnost na zřetel," upozornil. Podle něj za dobrými výsledky banky stojí na většině trhů, kde působí, hlavně úvěry a jejich silné tempo růstu.

Čistý úrokový výnos podle odhadů společností stoupl na přibližně 2,85 miliardy eur, příjmy z poplatků a provizí na 1,3 miliardy eur. Příjmy z poplatků a provizí rostly o více než čtvrtinu podle Hatlapatky díky koupi chorvatského vydavatele platebních karet Dinners Club, poplatkům z hypotečních úvěrů a rozvoji kolektivního investování v zemích střední a východní Evropy.

Erste Bank je jednou z nejsilnějších skupin ve středoevropském regionu. Poskytuje služby drobným klientům. Má kolem 12 milionů zákazníků a zaměstnává přes 36.000 lidí, z toho téměř dvě třetiny mimo Rakousko.

Do skupiny Erste patří vedle České spořitelny Slovenská sporiteuňa. V Chorvatsku fúzovala Riječka banka s Erste&Steiermärkische Bank a letos v dubnu koupila Erste tamějšího druhého největšího vydavatele kreditních karet Diners Club Adriatic d.d. V Maďarsku Erste koupila Postabanku a spojila ji se stávající Erste Bank Madarsko; předloni v srpnu dokončila v Srbsku koupi majoritního podílu v Novosadské bance. Loni Erste ovládla rumunskou Banca Comerciala Romana a koupila majoritní podíl v ukrajinské Bank Prestige.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK