Porsche popírá, že by chtělo rozdělit Volkswagen

28.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 28. října (ČTK) - Výrobce sportovních vozů Porsche popřel zprávu německého časopisu WirtschaftsWoche, že by měl v plánu rozdělit německou automobilku Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto. Porsche vlastní ve Volkswagenu 31 procent a mohl by svůj podíl zvýšit až na majoritu, pokud bude zrušen současný zákon omezující volební práva v největší evropské automobilce.

WirtschaftsWoche v pondělním vydání uvádí, že Porsche vážně zvažuje možnost rozdělení Volkswagenu do samostatných automobilek. "To je absolutní nesmysl. Nemáme takové plány. O tom přemýšlí hedgeové fond, ne Porsche," uvedl o víkendu mluvčí Porsche.

Německý soud tento týden rozhodl, že Porsche může vytvořit holdingovou společnost Porsche Automobil Holding SE, na kterou chce převést podíl ve Volkswagenu. Vznik firmy napadly u soudu odbory Volkswagenu, které se tak snažily zabránit hrozící ztrátě svého vlivu v automobilce, napsala agentura Reuters.

Automobilka Porsche začala svůj podíl ve Volkswagenu budovat před téměř dvěma lety, kdy koupila 18,5 procenta akcií. Podíl ve Volkswagenu má podle společnosti Porsche zajistit stabilní vztahy mezi oběma firmami. Porsche společně s VW vyrábí například svůj model Cayenne a vyvíjí hybridní technologie.

Evropský soudní dvůr (ESD) tento týden rozhodl, že německý zákon, jenž chrání automobilku Volkswagen před převzetím jiným subjektem, porušuje pravidla Evropské unie. Zákon totiž omezuje hlasovací práva akcionářů Volkswagenu na 20 procent bez ohledu na výši jejich majetkového podílu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK