MfD: Čeští finančníci spouštějí projekt na půjčování nejchudším

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Čeští finančníci rozjíždějí projekt na půjčování nejchudším lidem světa. Píše to Mladá fronta Dnes. Několik podnikatelů a ekonomů se rozhodlo, že vytvoří internetovou investiční "banku" pro chudé. A že osloví české střadatele, aby půjčovali skrze českou bránu nejchudším lidem v Mexiku. Čeští investoři by z investice pěti tisíc korun by měli mít úrok pět procent ročně, u vyšších částek i deset.

Projekt myElen.com je těsně před spuštěním. Filozofií je: Investuj do 'svého' podnikavého indiána, respektive indiánky, měj dobrý pocit z pomoci jeho drobnému podnikání a ještě na tom vydělej.

Mezi zakladatele projektu patří například ekonom Pavel Kohout, který dříve pracoval ve sboru poradců dvou ministrů financí, a Miroslav Zámečník, bývalý český vyslanec ve Světové bance. Podle Zámečníka je vládní charita méně efektivní. "Mikroúvěry pomáhají bez vlády, bez postranních úmyslů. Podporujete příběh člověka, který se snaží a jen potřebuje půjčku," uvedl.

Plán projektu jde vykreslit jako dvě chobotnice. Ta první bude v Česku nasávat investice. Portál myElen bude centrálním mozkem, který vymyslí, jak peníze rozesít mezi mikrofinanční instituce v Mexiku. A tyto organizace mají vlastní "chapadla", která vedou až do vesnic ke konkrétním lidem.

"Investice se rozstřelí do více mikrofinančních institucí, které peníze pustí do svých regionů. Milion korun se tím rozseká na tisícovky," uvedl Tomáš Hes, další ze zakladatelů projektu.

Tzv. mikroúvěry, které zpopularizoval nositel Nobelovy ceny míru Muhammad Júnus, jsou velkým byznysem. Půjčkami na drobné podnikání pomáhají postavit se na vlastní nohy těm nejchudším v zaostalých částech Mexika. Poptávka je obrovská. "Naplněna je podle odhadů zatím jen zhruba ze tří až pěti procent," řekla výkonná ředitelka českého projektu Linda Hanyková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK