HN: Skanska chce platit zaměstnance akciemi

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Švédská stavební společnost Skanska AB, včetně české pobočky, chce pět až deset procent mzdy platit svým zaměstnancům v akciích. Jak dnes uvedly Hospodářské noviny, program bude schvalovat mimořádná valná hromada firmy 29. listopadu.

Nabídka akcií místo části mzdy, a to všem zaměstnancům, je mezi velkými firmami ojedinělá. V Česku sice mají stovky firem - od Škody Auto přes ČEZ až po banky - zavedené opční programy většinou jako bonus k platu, ale ne místo mzdy. A často jsou programy omezené jen na manažery.

V návrhu firma určuje, kolik procent platu může zaměstnanec za akcie vyměnit. Běžní pracovníci mají limit pět procent, dva tisíce klíčových zaměstnanců mohou za akcie utratit 7,5 procenta měsíční mzdy a pro 300 vrcholových manažerů je hranicí deset procent platu. Za každé čtyři koupené akcie má dostat zaměstnanec jednu zdarma. Navíc může získat měsíčně tři až 15 "výkonnostních".

Program je tříletý, od roku 2008 do roku 2010. Podle návrhu představenstva bude program obsahovat nejvýše 13,5 milionu z celkových 423 miliónů akcií firmy, jejíž aktuální tržní hodnota převyšuje 158 miliard korun. I kdyby se zaměstnanci polekali poklesu kurzu a začali akcie prodávat, bude se to týkat jen zhruba tří procent všech cenných papírů.

Skanska CZ zaměstnává 7200 lidí, průměrná mzda tu loni byla 34,5 tisíce korun. V posledních dvanácti měsících spadly akcie nejníže loni 1. prosince, a to na 518 korun. Naopak nejvyšší hodnotu měly akcie Skansky letos 1. června, kdy stály 742 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK