Japonské akcie stouply v čele s Nissanem

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. října (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily v čele s výrobcem automobilů Nissan Motor, jenž těžil z překvapivě příznivých čtvrtletních výsledků. Vzhůru zamířily rovněž bankovní tituly, protože investoři usoudili, že finanční sektor má po úvěrové krizi v letních měsících nejhorší za sebou.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o 1,2 procenta na 16.698,08 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 18. října. Širší index Topix vzrostl dokonce o 2,1 procenta na 1606,49 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Nissan posílila o 14,2 procenta, což představuje její nejvýraznější denní nárůst za posledních sedm let. K růstu se připojili i konkurenti Toyota Motor a Honda Motor, kteří si připsali po třech procentech. Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group stoupla o 4,7 procenta a rival Sumitomo Mitsui Financial Group o 9,5 procenta.

Na devizovém trhu se dolar propadl na další rekordní minimum vůči euru i koši předních měn. Investoři prodávají dolary kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v uvolňování měnové politiky. Předpokládá se, že Fed ve středu sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,4420 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,4426 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999. Vůči japonskému jenu zůstal kurz dolaru bez výraznějších změn na 114,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK