Pořádkovou pokutu 300.000 Kč pro Delta pekárny bude řešit NSS

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. října (ČTK) - Společnost Delta pekárny se bude proti pořádkové pokutě 300.000 Kč od antimonopolního úřadu bránit u Nejvyššího správního soudu (NSS). Podá k němu kasační stížnost na nedávný rozsudek krajského soudu. Ten pokutu za maření kontroly v sídle firmy potvrdil. Delta s ní ale nesouhlasí, řekl výkonný ředitel mateřské skupiny United Bakeries Jan Jedlička.

Pořádková pokuta souvisí s údajným kartelem pekárenských firem z roku 2003. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se Delta pekárny, Odkolek a Penam dohodly po sedmileté stagnaci cen na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Za kartelovou dohodu dostaly nejprve pokutu 120 milionů korun, později ji úřad snížil zhruba o polovinu. Krajský soud v Brně však pokutu i rozhodnutí o kartelu zrušil a případem se nyní na návrh ÚOHS zabývá také Nejvyšší správní soud.

Teď má na stole i podstatně menší pořádkovou pokutu. Výš však tehdy antimonopolní úřad nemohl, 300.000 korun byl strop. Podle nové úpravy by už společnost mohla zaplatit až desítky milionů korun.

Úřad zdůvodnil sankci tím, že mu Delta pekárny při kontrole neumožnily prověření veškeré elektronické pošty některých lidí z vedení. Zástupci firmy sami vybrali vhodnou poštu, ostatní označili za soukromou a nesdělili ani adresy odesílatelů. Poté navíc odmítli podepsat protokol o kontrole. Firma tvrdí, že byla kontrola nezákonná. Krajský soud s tím ale nesouhlasil, rozhodl, že soutěžní úřad může do obchodních prostor vstoupit i bez předchozího ohlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK