Anglada: Pokles počtu pevných linek se brzy zastaví

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Největší tuzemský telekomunikační operátor Telefónica O2 očekává v blízké době úplné zastavení úbytku pevných linek. Novinářům to řekl generální ředitel Salvador Anglada. Za devět měsíců letošního roku firma zaznamenala obrat u výnosů z pevné sítě; po několikaletém propadu vzrostly o 0,1 procenta na 22,5 miliardy korun.

Telefónica O2 nyní provozuje 2,14 milionu pevných linek, což je o čtvrt milionu méně než na začátku roku. Koncem 90. let byly aktivní téměř čtyři miliony linek. "Očekáváme podobný vývoj jako ve Španělsku, kde se v posledních letech počet linek stabilizoval," uvedl Anglada. Lidi by přitom od odhlašování měly odradit nové služby, především rychlý internet ADSL a také digitální televize.

Podle Anglady ale není podstatný počet linek, ale počet zákazníků, kteří využívají služby firmy bez ohledu na technologii.

Firma po loňském sloučení s dceřiným mobilním operátorem Eurotelem začala nabízet balíčky, které kombinují služby pevné a mobilní sítě, a v poskytování provázaných služeb chce pokračovat i v budoucnu. Za příklad takové služby uvedl Anglada přímé přenosy z hokejové extraligy, které lze sledovat na displeji mobilu, přes internet i internetovou televizi.

Telefónica O2 hodlá pokračovat v investicích do zvyšování kvality mobilní sítě GSM, ale i sítě třetí generace UMTS, která umožňuje rychlé přenosy dat. Ta je nyní dostupná v Praze a v Brně. "Podle poptávky zákazníků budeme pokrytí UMTS rozšiřovat," uvedl.

Tuzemská skupina Telefónica oznámila růst investic do září o 14,4 procenta na 4,6 miliardy korun. Za celý rok budou investice pět až deset procent pod plánovanými devíti miliardami Kč.

V současné době firma testuje využití reklamy v mobilních telefonech. Službu nedávno představil i konkurenční Vodafone. O tom, v jaké formě se reklama na displeje telefonů dostane, zatím Telefónica nerozhodla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK