Z peněz EU bylo pochybně užito 200 mil. Kč, nahradí je stát

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Ze zhruba 400 milionů korun, které do Česka přitekly v roce 1994 na podporu malého a středního podnikání v rámci programu EU Phare, byla přibližně polovina využita nehospodárně na samotnou přípravu a správu dotací. Vláda dnes rozhodla, že stát dotační program doplatí a obnoví. Druhou variantou bylo dodat chybějící půlku peněz a vše vrátit Bruselu, uvedl po jednání kabinetu vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Pochybné využití peněz v programu, který tehdy mělo na starosti ještě ministerstvo hospodářství, dnešní ministerstvo pro místní rozvoj, podle Čunka šetří policie. Ministerstvo prý zahajuje i soudní spor se zodpovědnými osobami, které ale ministr nechtěl konkrétně uvést.

Zhruba 100 milionů korun z celého programu získala nizozemská poradenská firma. "Pak tam byly další náklady a nám tady bez toho, že by nějaký podnikatelský subjekt obdržel nějaké finanční prostředky, zbylo 210 milionů korun," uvedl Čunek. Polovina peněz vynaložená jen na administrativu podle něj svědčí o naprosto nehospodárném nakládání se svěřenými penězi.

Podle ministerstva pro místní rozvoj se celá kauza neřešila osm let. Čunek podotkl, že obě možnosti řešení by stát přišly zhruba na 200 milionů, ale při zvolené variantě peníze zůstanou v ČR na podporu domácích podnikatelů. Program by měl fungovat přes ministerstvo průmyslu a obchodu a Českomoravskou záruční a rozvojovou banku. O věci ale ještě bude ministr jednat s Evropskou komisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK