Evropští výrobci oceli podali stížnost na Čínu, Koreu a Tchaj-wan

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. října (ČTK) - Evropští výrobci oceli požádali Evropskou komisi, aby uvalila antidumpingové clo ve výši 40 procent na dovoz oceli z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Jejich krok podle agentury Reuters signalizuje, že se může schylovat k jednomu z největších obchodních sporů za poslední léta. Výrobce oceli zastupuje sdružení Eurofer.

"Odpoledne jsme podali dvě stížnosti," potvrdil šéf obchodního oddělení Euroferu Karl Tachelet. Výrobci tvrdí, že uvedené asijské země vyvážejí na evropský trh ocel a výrobky z ní pod výrobními náklady.

Na asijskou konkurenci Eurofer podal už dvě samostatné stížnosti. Jedna se zaměřuje na dovoz za tepla válcovaných výrobků z nerezové oceli, které se na evropský trh dostávají z Číny, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. Druhá stížnost je namířena proti dovozu za tepla pokovovaných výrobků, ale pouze z Číny.

Gordon Moffat z Euroferu agentuře AP řekl, že produkce oceli v Číně se už vymkla kontrole a nepomáhají ani výzvy adresované čínským vládním činitelům a zástupcům průmyslu. "Zaznamenali jsme enormní nárůst dovozu, který loni dosáhl zhruba 12 milionů tun. Přitom do roku 2004 byla téměř nulová," uvedl Moffat.

Eurofer se snaží předložit důkazy, že pozinkované ocelové plechy, které se využívají ve stavebnictví, stejně jako za studena tvářené nerezové pláty pro stavební a strojírenský průmysl, se prodávají o 25 až 35 procent levněji než činí evropský průměr. To je podle evropských firem v rozporu s obchodními pravidly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK