Koruna během dne oslabila k hranici 27 Kč/EUR

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Česká měna po ranním obchodování kolem rekordních hodnot během dne oslabila. Kolem 17:00 se obchodovala těsně pod hranicí 27 korun za euro na 26,98 Kč/EUR. Rovněž k dolaru oslabila na 18,74 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Rekord koruny k euru činí 26,82 Kč/EUR a k dolaru 18,62 Kč/USD.

"Dnešní vývoj na devizovém trhu ukázal na svázanost kurzu koruny k euru a postavení dolaru na světovém trhu. Dolar dnes proti euru mírně korigoval předchozí výrazné ztráty, což se promítlo i do vývoje kurzu české měny. Ta po otevření na 26,85 Kč/EUR a atakování historického maxima 26,82 Kč/EUR během dne oslabovala směrem k 27,00 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj další vývoj koruny bude záviset na středečním rozhodnutí americké centrální banky o sazbách, trh očekává snížení sazeb. "Trh částečně počítá s rizikem ještě dalšího snížení sazeb. Pokud by se tento scénář začal naplňovat, dolar by dále oslaboval a česká koruna by z toho mohla dále profitovat," upozornil Vejmělek. Pokud se podle něj středeční snížení sazeb ukáže jako poslední, mohou tlaky na agresivní posilování české měny polevit. Dolar se na závěr dne obchodoval na 1,44 USD/EUR.

Koruna k dolaru během posledních měsíců rychle zpevňuje, což po přepočtu na koruny brzdí růst cen ropy, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Za poslední rok koruna k dolaru posílila o 17 procent. Korunová cena ropy proto historicky nejvyšší není. Je sice vyšší než střednědobý průměr, ale nejedná se o dramatickou odchylku," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK