Pražská burza vylepšila rekord o 1,36 procenta

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Pražská burza v pondělí podruhé za sebou uzavřela na rekordu. Silný růst z posledních dnů ještě zrychlily akcie energetické skupiny ČEZ, ke kterým se přidaly cenné papíry mediální skupiny CME a bank. Hlavní akciový index PX si polepšil o 1,36 procenta na 1936,1 bodu a rozšířil letošní zisk na takřka 22 procent. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie ČEZ zpevnily o 3,05 procenta na nové maximum 1384 korun a obchodníci většinou opakovali stejné důvody zájmu investorů. "Ceny vzhůru žene poptávka ze zahraničí, zvyšující se ceny energie a nedostatečná nabídka," shrnula analytička firmy Atlantik FT Tereza Jalůvková. Kupce ale mohly povzbudit i komentáře týkající se nutnosti urychleně budovat nové energetické zdroje. "Ve hře je buď jádro, a nebo hnědé uhlí a tím pádem rozšiřování těžebních limitů," poukázal Vladimír Urbánek na serveru www.kurzy.cz.

Ještě v lepším světle se ovšem ukázaly akcie CME, do jejíž skupiny patří i nejsledovanější česká televize Nova. Vzestup o 4,7 procenta na 2161 korun vycházel především ze silného zájmu kupujících na domovské americké burze Nasdaq. "Ukazuje se, že američtí investoři pevně věří v posilování pozic CME zejména na středoevropském mediálním trhu a očekávají v budoucnu velmi dobré zhodnocení svých investic," mínil Petr Bánovský z firmy Cyrrus.

Cena akcií Komerční banky stoupla o 1,3 procenta na 4294 korun a akcií banky Erste, majitelky České spořitelny, o 0,39 procenta na 1539 korun. Rakouská Erste Bank zveřejní v úterý výsledky hospodaření za devět měsíců a analytici předpokládali růst čistého zisku o více než čtvrtinu.

Proti trhu naopak šly doposud silně rostoucí akcie petrochemického holdingu Unipetrol a ztratily 1,89 procenta na 331,5 koruny. Obnovování provozu etylenové jednotky společnosti Unipetrol RPA po plánované odstávce a údržbě zařízení přerušila porucha výměníku. Závažnost poruchy se prověřuje, následně bude stanovena doba opravy, oznámil Unipetrol.

Celkové obchody s akciemi se zvýšily vysoko nad letošní průměr 5,4 miliardy korun z pátečního objemu 3,9 miliardy korun. Zhruba polovinu obchodů tvořily akcie ČEZ.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,434 miliardy Kč

- dluhopisy 0,857 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,0 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK