Americké akcie zahájily týden dalším růstem

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu týdne zvyšovaly, a navázaly tak na příznivý vývoj z minulého pátku. Trh čerpá optimismus především z nadcházející schůzky americké centrální banky (Fed), od které se očekává další snížení základních úrokových sazeb. Na trhu je ale podle analytiků znát nervozita.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.851 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,3 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o 0,2 procenta a nacházel se blízko 1538 bodů, zisk 0,3 procenta měl také index technologického trhu Nasdaq Composite, který zpevnil na 2812 boxů.

Američané se ještě nevrátili k astronomickému času jako Evropa, takže celý tento týden bude rozdíl mezi střední Evropou a New Yorkem pouze pět hodin, místo obvyklých šesti.

Z jednotlivých skupin byl dnes velký zájem například o akcie energetických společností, kterým pomáhá růst cen ropy. Ty během dneška zdolaly další rekord a typ WTI se prodával za více než 93 dolarů za barel. Blíží se tak reálnému rekordu, který je těsně nad 101 dolary za barel. Ropa byla s přihlédnutím k inflaci nejdražší v roce 1980.

Index S&P 500 za poslední týden zpevnil asi o dvě procenta díky spekulacím, že Fed ve středu sníží základní sazbu o 0,25 procentního bodu na 4,5 procenta. Federální výbor pro operace na otevřeném trhu, který o sazbách v rámci Fedu rozhoduje, v úterý zahajuje dvoudenní schůzku. Otázkou ale je, zda ještě akcie mají prostor k dalšímu růstu.

"Pořád nás ženou naděje na snížení úrokových sazeb. Jako nejpravděpodobnější se zdá, že Fed je sníží, ale skutečnou otázkou je to, co se stane pak," řekl šéf investiční společnosti W.P. Stewart Asset Management Jim Awad. Podle něj akciové indexy možná zpevnily až příliš a na trh může zavítat korekce.

spr mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK