Říman přijal rezignaci šéfa CzechInvestu Čermáka

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. října (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman přijal rezignaci generálního ředitele agentury CzechInvest Romana Čermáka, který ale nadále zůstane zaměstnancem agentury a od prosince bude mít na starost přípravu společného zastoupení CzechInvestu, CzechTrade a České podnikatelské reprezentace v Bruselu. Informoval o tom mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Čermák stál v čele CzechInvestu od letošního dubna. Tehdy ve funkci vystřídal Tomáše Hrudu, kterého Říman odvolal.

Říman dnes v pořadu České televize Dobré ráno řekl, že personální změna ve vedení CzechInvestu nebude mít nepříznivý vliv na chod agentury, která hraje důležitou roli i při čerpání peněz z evropských fondů. Dočasným řízením CzechInvestu Říman zřejmě pověří některého z pracovníků agentury. "Mám v hlavě dva nebo tři lidi zevnitř CzechInvestu. I do budoucna předpokládám, že nebudu hledat zvnějšku, to by se musel na nebi pracovního trhu opravdu ukázat velký favorit, ale spíše vyberu některého z lidí, kteří v CzechInvestu pracují a odvádějí slušné výsledky," uvedl Říman.

"Od prvního prosince začnu koordinovat rozjezd společného zastoupení agentur CzechInvest, CzechTrade a České podnikatelské reprezentace v Bruselu. To se má naplno rozběhnou začátkem příštího roku," uvedl dnes v tiskové zprávě zaslané ČTK Čermák. Dodal, že i po rezignaci zůstane kmenovým zaměstnancem agentury CzechInvest. "V tomto týdnu budeme v agentuře dolaďovat technikálie a řešit datum zahájení činnosti mého nástupce," podotkl.

Říman je se sedmiměsíčním působením Čermáka v čele CzechInvestu spokojený. "Agenturu stabilizoval a pod jeho vedením se urychlilo čerpání prostředků z evropských fondů. Agentura se také dobře připravila na nový operační program. Objem zprostředkovaných zahraničních investic zůstal stabilní," uvedl Říman.

Po svém jmenování do funkce generálního ředitele CzechInvestu se Čermák potýkal s personálními problémy, protože zhruba třetina ze tří stovek pracovníků agentury včetně jejího desetičlenného vedení podala na protest proti odvolání Hrudy výpověď. Vláda pak musela na nátlak opozice situaci v CzechInvestu vysvětlovat na jednání Poslanecké sněmovny. Podle dnešního vyjádření Římana se ale ukázalo, že CzechInvest může dobře fungovat i s podstatně menším počtem pracovníků.

Čermák neměl šťastnou ruku při výběru některých nových členů vedení agentury. Dva noví ředitelé odborů agentury totiž byli trestně stíháni, ale pro nedostatek důkazů byli nakonec osvobozeni. Po hromadném odchodu zaměstnanců se do vedení agentury dostal například Pavel Jaroš. Z funkce finančního ředitele byl ale odvolán po několika týdnech. Oficiálně skončil ve zkušební lhůtě, server Aktuálně.cz ale krátce před Jarošovým odvoláním upozornil na to, že Jaroš byl spolu s Karlem Srbou obviněn z finančních machinací při rekonstrukcích českých ambasád. Soud však kauzu zastavil.

Do vedení jednoho z odborů byl jmenován i Vladimír Nešpůrek, kterého podle serveru Aktuálně.cz protikorupční služba vede ve svých záznamech jako spolupracovníka skupiny kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Čermák po zveřejnění těchto informací Nešpůrka odvolal.

Podle Římana má ale Jaroš bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. "Na jedné straně byl napaden, že nějakým způsobem šel kolem ministerstva za pana (bývalého ministra zahraničí Jana) Kavana a Srby, na druhou stranu je to člověk, který má prověrku na přísně tajné. To, že byla zpochybněna jeho možnost pracovat ve státní organizaci, tak vlastně zpochybnilo to, jestli prověrky mají cenu nebo ne. Nakonec (z CzechInvestu) odešel, aby byl klid," uvedl Říman.

Březnovému odvolání bývalého generálního ředitele CzechInvestu Hrudy předcházela kontrola, která podle dřívějšího vyjádření Římana odhalila v agentuře nesrovnalosti například při zadávání veřejných zakázek. Hruda ale důvody odvolání považuje za účelové. V pozadí byl podle něj dlouhodobě nepříznivý vztah ministra k jeho osobě a CzechInvestu jako celku.

CzechInvest byl založen 1. listopadu 1992 jako agentura, jejímž hlavním cílem bylo podporovat příliv přímých zahraničních investic do ČR. CzechInvest kromě zprostředkování investic hraje důležitou roli při čerpání peněz z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK