Cena ropy poprvé překročila 93 USD za barel

29.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Ceny ropy v pondělí obnovily růst a barel typu West Texas Intermediate (WTI) se poprvé prodával za více než 93 dolarů. Rekord překonala i ropa Brent, která se vůbec poprvé dostala nad 90 dolarů. Na růst cen ropy má vedle vysoké poptávky vliv také omezení těžby v Mexiku, geopolitické napětí a v poslední době i kurz dolaru, který klesá na stále nová minima vůči euru.

Barel WTI se dostal až na 93,80 USD, v závěru obchodování se ale prodával za 93,53 USD, což je nejvyšší závěrečná hodnota za dobu, co se s ropou obchoduje. Barel severomořského Brentu zdolal hranici 90 dolarů a na konci obchodování se prodával za 90,32 USD.

"Příčiny, které zřejmě mají vliv na chování obchodníků, daly v závěru obchodování podnět k dalším nákupům. Jde to vzhůru," neskrýval překvapení nad vývojem cen viceprezident společnosti MF Global Mike Fitzpatrick. Cena během dne přechodně oslabila, podle dealerů to ale byla jen slabá prodejní vlna.

Dolar se propadl na další minimum k euru a dostal se za 1,44 USD. Jeho kurz ale později mírně zpevnil, protože mezi analytiky se začalo hovořit o tom, že Fed ve středu sníží sazby jen o čtvrt procentního bodu. Část trhu spoléhala, že sazby půjdou dolů o půl bodu na 4,25 procenta. Nyní je sazba na 4,75 procenta.

Mexická státní energetická společnost Petróleos Mexicanos (Pemex) v neděli kvůli nepřízni počasí zhruba o pětinu omezila těžbu ropy. Přetrvává ale i napětí mezi Tureckem a kurdskými povstalci na severu Iráku, což by za určitých okolností mohlo destabilizovat širší území, které je klíčové z hlediska vývozu ropy na světový trh.

Nynější ceny ropy jsou rekordní jen z nominálního hlediska, tedy podle číselného vyjádření. Pokud by se vzal v úvahu také vliv inflace, ropa na rekordu ještě není. Rekordních hodnot reálně dosáhla v roce 1980, tedy v době, kdy eskaloval konflikt mezi Íránem a Irákem.

Pokud by se rekord z roku 1980, kdy se cena ropy blížila ke 40 dolarům za barel, přepočetl na dnešní hodnotu peněz, činil by rekord podle výpočtů agentury Reuters 101,70 USD za barel. K překonání rekordu už tedy cena ropy musí vzrůst jen asi o devět procent. Poptávku po ropě zvyšuje i růst světové ekonomiky a především nástup Číny jako hospodářské velmoci.

Vyspělé země v poslední době přesvědčují kartel vývozců OPEC, aby sáhnul k dalšímu zvýšení těžby. OPEC sice od listopadu zvýší denní limit těžby o 500.000 barelů, podle největších odběratelů je to ale stále málo. Kartel tvrdí, že by mohl vývoz ropy ještě zvýšit, ale prý k tomu nevidí důvody. V růstu cen se podle něj odráží hlavně spekulace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK