HN: Průmyslníci vyzývají vládu ke zrychlení reforem

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Podnikatelé a průmyslníci vyzývají vládu, aby urychlila odstraňování překážek, které podle nich brání tuzemské ekonomice v rychlém vzestupu. Své požadavky sepsali do petice s názvem Strategické potřeby průmyslu v letech 2008 - 2011, informují dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle premiéra Mirka Topolánka současný kabinet už řadu z požadovaných věcí prosadil a další chystá.

Průmyslníci v petici požadují například pevné datum přijetí eura, výraznější podporu vědy a výzkumu, jednodušší daně, větší motivaci lidí k práci nebo jasnou energetickou koncepci.

Premiér se domnívá, že petice musela vznikat ještě v roce 2006 jako kritika nečinnosti vlád sociální demokracie. "S výtkami souhlasím. Nemohu ale souhlasit, že by měly směřovat na současnou vládu, která už řadu z těch věcí prosadila a další připravuje," řekl deníku Topolánek.

Podnikatelé vidí problém jinde. "Vláda o těch věcech hodně mluví, prosazuje je ale pomalu," sdělil HN viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. Podle petice jde první etapa vládních reforem správným směrem, je ale ve srovnání s potřebnými úpravami velmi slabá.

Novinkou v návrhu průmyslníků je podle deníku velký důraz na reformy ve školství a vědě. Petice popisuje vysoké školy jako akademické oázy odtržené od reality, kam vláda jen posílá peníze a netlačí na výsledky. Vzdělání a inovace jsou i jednou z pěti premiérských priorit, které v pondělí Topolánek představil. Vláda však zatím žádnou výraznou reformu vědy ani univerzit neprosadila, píšou HN.

Výrazný rozpor mezi průmyslníky a kabinetem je v otázce pevného data přijetí eura. "Termín přijetí eura musí být stanoven minimálně tři roky dopředu," upozorňují podnikatelé v petici. Vláda se nedávno shodla s Českou národní bankou, že termín zavedení společné evropské měny zatím není možné jasně určit.

Z nedávného průzkumu společnosti CICTO vyplývá, že z domácích firem by chtělo euro do roku 2011 zavést 71 procent, z menších podniků dokonce celých 80 procent. Nejhlasitěji ho požadují společnosti z obuvnického a automobilového průmyslu. Naopak co nejpozději o společnou evropskou měnu stojí 24 procent firem a pět procent je zcela proti jejímu zavedení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK