Právo: Advokáti v případě mýtného nechybili, rozhodla komora

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Čtveřice advokátů z pražské právní kanceláře Havel & Holásek nechybila, když při přípravě zakázky na provoz mýtného systému nejprve pracovala pro ministerstvo dopravy a při následných jednáních už stála na straně rakouské firmy Kapsch. O rozhodnutí kárného senátu České advokátní komory informoval deník Právo.

Nezávislý kárný senát advokátní komory případ řešil kvůli podezření na střet zájmů. Ministerstvo zadalo kanceláři Havel & Holásek analýzu, jak mýtný systém co nejlépe nastavit, aby vyhovoval českým zákonům. Firma Kapsch, pro niž advokáti později pracovali, ve výběrovém řízení na výběr mýtného zvítězila.

Jeden z šéfů kanceláře Jaroslav Havel neviděl v přechodu ke společnosti Kapsch problém. "Naše služby pro ministerstvo dopravy byly v zásadě využity pro přípravu legislativy, která byla ovšem nakonec schválena v poněkud pozměněném znění než námi navrhovaném. Až po určitém časovém postupu a bez souvislosti s naší předchozí prací pro ministerstvo dopravy jsme začali pracovat pro jednoho z uchazečů výběrového řízení na dodavatele mýtného systému," sdělil v srpnu Rádiu Česko.

Lidé, kteří pro MD kolem elektronického mýta pracovali ve stejné době jako pražská kancelář, už na ministerstvu nejsou. Byli ale poměrně udiveni z toho, že se zástupci právní firmy objevili na druhé straně stolu v doprovodu lidí z firmy Kapsch, uvedl už dříve mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK