Americké akcie v pondělí vzrostly

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Akcie amerických korporací v pondělí vzrostly, přestože se ceny ropy posouvaly na nová maxima. Investoři počítají s tím, že americká centrální banka Fed sníží úrokové sazby, aby pomohla udržet pomalou ekonomiku v růstu.

Index Dow Jones vzrostl o 63,56 bodu na 13.870,26 bodu, tedy o 0,46 procenta. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,47 procenta na 2817,44 bodu, když si 13,25 bodu připsal.

Fed začíná dvoudenní zasedání dnes a finanční trhy všeobecně očekávají, že ve středu sníží úrokové sazby. Centrální banka snížila v září základní sazbu na federální fondy o polovinu procentního bodu, a to poprvé za čtyři roky. Předcházely tomu obavy úvěrových trhů z toho, že by ekonomika mohla spadnout do recese. Ekonomika prochází těžkým obdobím, pokud si firmy nemohou půjčovat peníze.

Fedu ale mohou zabránit ve snížení úroků rostoucí ceny energií, s nimiž vzrůstá riziko inflace. Ta má tendenci se zvyšovat, jsou-li úroky nízké. V pondělí se přitom cena ropy poprvé dostala nad 93 dolarů za barel, napsala agentura AP.

Kurz dolaru klesl na nové minimum vůči euru a koši měn kvůli očekávání nižších úroků v USA. Celková nálada je pro dolar negativní, protože je hodně analytiků přesvědčeno, že Fed bude muset snížit sazby ještě několikrát, aby předešel recesi.

Kurz eura se zvýšil o 0,2 procenta na 1,4422 USD poté, co předtím dosáhl nového maxima 1,4438 USD. Od začátku roku tak jeho kurz vzrostl o devět procent. Vůči jenu ale dolar posílil o 0,4 procenta na 114,64 JPY díky vzestupu na akciových trzích, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK