Japonské akcie v úterý klesly

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Japonské akcie oslabily. Trhy táhla dolů farmaceutická společnost Takeda Pharmaceutical, které americké úřady doporučily zastavení testování důležitého léku. Se ztrátou skončili i výrobci čipů kvůli zprávě o slabém vývoji objednávek v září. Investoři také neměli zájem pouštět se do nových obchodů před rozhodnutím centrální banky USA (Fed) o sazbách. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 47,07 bodu, tedy 0,3 procenta, na 16.651,01 bodu.

"Investoři se drží stranou, protože neumí odhadnout, jaká bude reakce trhu, zvláště v New Yorku, na očekávané snížení úroků," uvedl manažer Daiwa SB Investments Koiči Ogawa. Analytici čekají, že Fed na závěr dvoudenního zasedání, které začíná dnes, sníží sazby o čtvrt procentního bodu. Zvrátit trend se díky očekávání příznivých výsledků hospodaření podařilo realitním společnostem.

Dolar dnes v Asii posiloval vůči euru i vůči koši hlavních měn. Americká měna však stále zůstává pod tlakem kvůli očekávání snížení úroků. Podle obchodníků k dnešnímu růstu dolaru přispěla zpráva listu Wall Street Journal, podle které není snížení úroků tento týden ještě jisté a měnový výbor zvažuje, zda úroky sníží o čtvrt procentního bodu, či zda je ponechá na současné úrovni. "Trh je před rozhodnutím Fedu nervózní, protože přestože trh všeobecně čeká snížení o čtvrt procentního bodu, ve hře jsou stále možnosti dalších scénářů," uvedl jeden z obchodníků.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,4404 USD. V pondělí se vyšplhalo až na rekordních 1,4439 USD. Vůči jenu však dolar oslabil o 0,2 procenta na 114,43 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK