V Polsku začal platit zákaz prodeje zboží ve svátcích

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 30. října (zpravodajka ČTK) - V Polsku začal platit zákaz prodeje zboží o státních svátcích. Obchody musí být podle novelizovaného zákoníku práce zavřeny 12 dní v roce, kdy Poláci slaví státní a náboženské svátky, jako jsou Vánoce či Velikonoce. Poprvé zůstanou nákupní centra v Polsku bez zákazníků také 1. listopadu, na den Všech svatých.

Otevřeny budou pouze lékárny a také obchůdky, v nichž prodává sám majitel. Podmínkou však je, aby neměl žádné zaměstnance. Lidé se obávali, že zavřeny zůstanou i čerpací stanice. Zejména nadcházející svátek je totiž spojen s cestami obyvatel, kteří míří na hroby svých blízkých, a zákaz prodeje paliv by mohl znamenat komplikaci.

Inspekce práce oznámila, že podle jejího výkladu zákona mohou být benzinové stanice otevřeny i během svátků, protože slouží veřejnému užitku. Inspektoři je stejně jako lékárny proto nebudou kontrolovat.

Naopak podívat se mohou do různých super- a hypermarketů. V okresních inspektorátech práce na celém území budou činné telefonní linky, na nichž budou moci lidé oznámit, kde je zákaz prodeje porušován. Zaměstnavatelům hrozí za porušení předpisů pokuta do 30.000 zlotých (223.000 korun).

Své zástupce do terénu vyšle ve čtvrtek i odborový svaz zaměstnanců Solidarita. Pokud někdo bude zákon obcházet, uspořádají odboráři o dalším svátku, který připadá na 11. listopadu, protesty před otevřenými obchody.

Novelu zákoníku práce schválili polští poslanci na začátku července. Předloha původně počítala i se zákazem nedělního prodeje, ale tento návrh nakonec neprošel. Většina poslanců se zalekla varování, že by zákaz mohl vést k masovému propouštění pracovníků.

Rozhodně proti novému předpisu se postavila liberální Občanská platforma (PO), která před týdnem vyhrála předčasné parlamentní volby. Její poslanci při hlasování zvedli ruku proti návrhu konzervativního Práva a spravedlnosti. Není proto vyloučeno, že PO jako vládní strana bude chtít zákaz zrušit.

Spor o otvírací dobu obchodů se v Polsku vede již několik let. Za její omezení lobovala především mocná katolické církev, která tvrdí, že ženy místo toho, aby o svátcích trávily čas s rodinou, musí sedět za pokladnou nebo vybalovat zboží.

V minulosti poslanci několikrát navrhli, aby obchody byly zavřeny v neděli. Návrh dokonce jednou schválil parlament, ale nakonec ho vetoval tehdejší prezident Aleksander Kwaśniewski.

Zavřeno v neděli mají obchody v Německu, Dánsku, Itálii či Rakousku. V České republice mohou lidé nakupovat o svátcích i nedělích. Proti neomezené otevírací době bojují v Česku především odbory. Provozovatelé obchodních řetězců namítají, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích přišli o zákazníky a museli by propustit část zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK