Pražská burza dopoledne kvůli propadu Zentivy zastavila růst

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Pražská burza dopoledne po dvou rekordech po sobě změnila směr a oslabila. Hlavním důvodem obratu byl propad akcií farmaceutické společnosti Zentiva v reakci na zprávu o silném meziročním poklesu zisku za devět měsíců. Hlavní index burzy PX kolem 11:30 ztrácel 0,77 procenta na 1921,1 bodu a akcie Zentivy odepisovaly 14,3 procenta na 1008 korun, vyplývalo z výsledků burzy.

Akcie Zentivy krátkodobě spadly až na cenu 990 korun, nejnižší v posledních 12 měsících, poté nastalo oživení. Akcie Zentivy se obchodovaly nebývale aktivně a do oběda nastřádaly objem přes 1,5 miliardy korun, což často bývá součet obchodů za celý týden.

Zentiva očekává za prvních devět měsíců čistý zisk zhruba 1,06 miliardy korun, což by znamenalo meziroční propad o více než 30 procent. Analytici doposud v průměru u Zentivy předpokládali čistý zisk za tři čtvrtletí 1,36 miliardy korun, uvedl s odkazem na průzkum agentury Bloomberg server Patria Online. Varování ohledně zisku vydala Zentiva i v pololetí a její akcie tehdy za jediný den odepsaly 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK