Nezaměstnanost v Německu byla v říjnu nejnižší za 14 let

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Německu v říjnu klesla na 8,7 procenta ze zářijových 8,8 procenta, a ocitla se tak nejníže od května 1993. Počet nezaměstnaných se snížil o 40.000, což bylo mnohem více, než se čekalo. Lidí bez práce ubývá již 19. měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Ekonomové doufají, že stabilní pokles nezaměstnanosti podpoří výdaje spotřebitelů, které se na celkovém růstu hrubého domácího produktu podílejí 60 procenty. Výdaje spotřebitelů by tak mohly vyrovnat případný pokles poptávky po německém zboží v zahraničí z důvodu oslabení globálního ekonomického růstu.

Statistický úřad také oznámil, že počet lidí zapojených do pracovního procesu v Německu překonal v září srpnovou nejvyšší hodnotu od sjednocení země. Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) počet zaměstnaných v září vzrostl o dalších zhruba 36.000 lidí na 39,756 milionu. Počet zaměstnaných se nepřetržitě zvyšuje od začátku loňského roku.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení počtu nezaměstnaných o 30.000. V září se jejich počet snížil o 49.000. Počet nezaměstnaných klesá stabilně od května 2005, kdy činil 5,031 milionu. V říjnu to bylo 3,5 milionu lidí.

"Další pokles nezaměstnanosti v Německu ukazuje, že oživení trhu práce pokračuje a mohlo by v příštích měsících podpořit růst výdajů spotřebitelů," uvedla ekonomka Capital Economics Jennifer McKeownová. "Průzkumy o najímání počtu nových pracovníků naznačují, že přijde další zlepšení."

V západní části Německa nezaměstnanost činila 7,2 procenta, ve východní pak 14,7 procenta.

Pozitivní zprávy z trhu práce jsou důležité pro vládu současné kancléřky Angely Merkelové, která si stanovila boj z vysokou nezaměstnaností jako jednu z hlavních priorit při nástupu do funkce v roce 2005. V posledních měsících je však často kritizována, že nevyužívá dobré ekonomické podmínky k zavedení agresivnějších strukturálních reforem, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK