Pojišťovny vybraly koncem září na pojistném o 7 pct více

30.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Nárůst pojistného trhu v letošním roce zrychluje tempo. Pojišťovny vybraly na pojistném za tři čtvrtletí 96,2 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o sedm procent. V prvním čtvrtletí rostl trh o tři procenta, v pololetí již o šest procent. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje firmy s 99procentním podílem na trhu.

Loni pojišťovny předepsaly na pojistném 119,9 miliardy Kč, tedy o 3,8 procenta více než v roce 2005. Životní pojištění dosáhlo na konci září 37,9 miliardy Kč, což znamenalo meziroční nárůst o 11,4 procenta. Největší nárůst zaznamenalo tzv. jednorázově placené životní pojištění, které vzrostlo o téměř 40 procent.

Tahounem růstu pojistného trhu je životní pojištění, řekl šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Český trh životního pojištění je podle něj ve srovnání se západoevropskými zeměmi dlouhodobě menší, protože tuzemské domácnosti se dříve zajímaly spíše o majetková pojištění. Rostoucí bohatství je vede k zamyšlení i nad životním pojištěním a dohánějí tak resty z minulosti, dodal.

Neživotní pojištění s 58,3 miliardy Kč předepsaného pojistného vzrostlo proti stejnému období loni o 4,3 procenta. Pojišťovny vykázaly nárůst u zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele (9,3 procenta), u havarijního pojištění o 4,1 procenta. Podnikatelská pojištění, jejichž hlavní součástí je pojištění majetku, podle asociace i nadále stagnují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK